Druhé největší francouzské vydavatelství Editis je na prodej. Zájem má firma spadající pod Křetínského

Francouzský mediální konglomerát Vivendi exkluzivně jedná s firmou International Media Invest, dceřinou společností Czech Media Invest Daniela Křetínského, o jejím převzetí stoprocentního podílu ve firmě Editis. Vivendi o tom informovala v úterní tiskové zprávě. Editis je druhé největší vydavatelství ve Francii a transakci bude muset schválit Evropská komise.

Paříž/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Křetínský (archivní foto)

Daniel Křetínský (archivní foto) | Foto: Michal Růžička/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Společnost Vivendi ovládá francouzský miliardář Vincent Bollore. Prodej vydavatelství Editis je součástí strategie Vivendi, která se snaží překonat regulační překážky při převzetí mediální společnosti Lagardère.

Vivendi v tiskové zprávě uvedla, že exkluzivní jednání s Křetínským znamená, že upouští od dřívějšího plánu Editis vyčlenit a uvést jej na pařížskou burzu.

Křetínský usiluje o rozšíření svého mediálního impéria ve Francii, chce koupit podíl v platformě Brut

Číst článek

Pro Vivendi je při převzetí Lagardère klíčová společnost Hachette, která je třetí největší vydavatelskou skupinou na světě a nyní spadá pod Lagardère.

Možné spojení Hachette s Editis vyvolalo kritiku ze strany nezávislých vydavatelů a vedlo k tomu, že vydavatelství Editis přišli o některé známé autory, připomíná agentura Reuters.

Křetínského mluvčí Daniel Častvaj v pondělí, kdy o nabídce International Media Invest informoval francouzský tisk, řekl, že spekulace o investičních záměrech skupina nekomentuje.

Křetínský má už menšinový podíl ve francouzských novinách Le Monde. Prostřednictvím holdingu Czech Media Investment vlastní také několik francouzských tiskových titulů, jako je Elle, Tele7 Jours a zpravodajský magazín Marianne.

Český podnikatel se také ucházel o převzetí francouzské televize M6. Ta ale nakonec zůstala v rukou německé společnosti Bertelsmann.

V České republice má Křetínský spolu se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem pod kontrolou společnost Czech News Center, v jejímž portfoliu jsou mimo jiné deníky Blesk, Sport, Aha! a E15 nebo časopis Reflex.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme