Vláda bude schvalovat přípravu státního rozpočtu na příští rok

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 105 miliard korun. Výhled rozpočtu na příští rok dnes projedná vláda. Ministerstvo financí v materiálu navrhuje zvýšení výdajů státu o 15 miliard korun. Resort tak chce podpořit českou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Povodně výhled rozpočtu podle ministra financí Miroslava Kalouska nijak neovlivní.

„Ten výhled platí a pevně doufám, že vláda ho schválí, že bude pevným podkladem k sestavení rozpočtu. Byť samozřejmě každé rozpočtové období se počítá od 1. 1. do 31. 12., tak existují techniky, jak utracené prostředky na povodně převádět do jiných let. To už je jenom otázka rozpočtové rutiny, nikoli mimořádných politických rozhodnutí,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě příštího státního rozpočtu mluvil Jan Beneš

Schodek letošního rozpočtu vláda naplánovala na 100 miliard korun. Úkolem je podle premiéra Petra Nečase dostat deficit pod tři procenta vůči hrubému domácímu produktu - i přes to, že na odstranění povodňových škod uvolní několik miliard korun.

Udržet rozpočtový schodek pod třemi procenty je jedním z cílů této vlády. Proto upravila fiskální strategii, což se bezprostředně týká tempa snižování schodku.

Premiér Petr Nečas už dříve řekl, že deficit zatím zůstane pod třemi procenty HDP, a to i v letech 2014 a 2016, než se podle něj obnoví ekonomický růst.

Někteří analytici si ale nejsou jistí, že se vládě povede udržet nižší rozpočtový schodek. Odborníci zase vládě vyčítají méně pobídek a investic - hlavně do oblasti dopravní infrastruktury.

Jan B., Martina Spěváčková, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme