Vláda by měla pomoci lidem, kteří bojují s bankami o poplatky, myslí si ministr Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS chce, aby vláda jednala o pomoci lidem, kteří bojují s bankami o vrácení poplatků za vedení spotřebitelských a hypotečních účtů. Řekl to v České televizi. Podle ministra banky jednají protiprávně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ministerstva průmyslu a obchodu ke kvalitě pohonných hmot, ministr Martin Kuba

TK ministerstva průmyslu a obchodu ke kvalitě pohonných hmot, ministr Martin Kuba | Foto: Filip Jandourek

Ministr Kuba vidí inspiraci ve Slovensku, kde tamní vláda chce některé poplatky zakázat zákonem.

„Tato slovenská cesta, která promítla to řešení do zákona, je nějakým modelem. A já jsem přesvědčen, že bychom se o tomto měli na vládě bavit, ODS to chce iniciovat,“ uvedl Kuba.

Důvodem je podle něj ochrana spotřebitele. „Já si myslím, že v této ekonomické situaci je mnohem důležitější, aby ty peníze, na které ty banky skutečně nemají nárok a ty poplatky jsou v jejich zájmu, zůstávaly v rukou českých občanů,“ řekl Kuba.

Hlavní iniciativu by podle Kuby mělo převzít ministerstvo spravedlnosti. Kubův plán počítá i s tím, že by lidé neplatili soudní poplatky. Ty je totiž prý nejčastěji odrazují od podání žaloby na banky.

Tento záměr se zamlouvá i opoziční ČSSD. Naopak podle ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 jde o populismus.

Zuzana Hálová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme