Vláda chce dostat Česko mezi 20 nejkonkurenceschopnějších zemí

Do roku 2020 by Česko mělo patřit mezi 20 nejvíc konkurenceschopných ekonomik světa. Počítá s tím strategie, kterou dnes představila vláda. Ta se rozhodla reagovat na situaci, kdy Česko na žebříčku konkurenceschopnosti stále klesá. Podle ministerstva průmyslu a obchodu brzdí českou konkurenceschopnost neefektivní státní úřady a špatná infrastruktura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) po jednání se zástupci ČSSD

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) po jednání se zástupci ČSSD | Zdroj: ČTK

Hlavní pilíře české mezinárodní konkurenceschopnosti jsou podle Kocourka tři. „Zlepšení fungování v oblasti institucí, zlepšení infrastruktury - nejen dopravní, ale i elektronické a zejména digitalizace, a využít příležitosti, která se nám nabízí v oblasti inovací,“ upřesnil ministr průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a Jiří Havel, mluvčí ČSSD pro hospodářskou strategii ve Světě o deváté.

Podle premiéra Petra Nečase bude také další prioritou snižování nezaměstnanosti. „Země, které mají nízkou míru zaměstnanosti, jsou na tom často také velmi špatně z hlediska veřejných rozpočtů a konkurenceschopnosti. Čili zvyšování zaměstnanosti je jedna z klíčových komponent,“ řekl Nečas.

Loni byla Česká republika až na 36. místě v seznamu Světového ekonomického fóra. Už tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu ohlásilo, že chce Česko do konce dekády dostat mezi dvacet nejvyspělejších ekonomik světa. Poslanci z hospodářského výboru pro začátek navrhují, aby šlo příští rok na dopravní stavby 31 miliard. Tedy o 10, 2 víc, než je v návrhu rozpočtu.

„Jednotlivé země jsou vybaveny surovinovými zdroji, lidskými zdroji nebo podmínkami fungování. Jsou zde pokusy pomocí různých indexů porovnávat, jak je která země k něčemu vybavena. V České republice surovinových zdrojů příliš nemáme. Proto je třeba vytvářet takové podmínky, abychom na mezinárodním kolbišti uspěli,“ vysvětluje člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík z Univerzity Karlovy a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu konkurenceschopnosti mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu ekonom Michal Mejstřík z Univerzity Karlovy

Princip zvyšování konkurenceschopnosti je o tom, že se země nedostane do dluhových pastí. Naopak. Zahraniční instituce ji budou hodnotit pozitivně. Bude si lacino na trhu půjčovat. Bude schopna konkurovat na mezinárodních trzích, vznikne tak více pracovních míst, lidé budou mít vyšší životní úroveň a budou spokojenější.“

Stejné projekty ministerstev

„Bude velmi záležet na tom, zda budeme schopni také naplnit další cíle v oblasti dopravní infrastruktury. Dopravní infrastrukturu stavět a rozvinout tak, aby zároveň respektovala kritéria konkurenceschopnosti. To znamená, abychom stavěli takové dopravní stavby, které podpoří naši mezinárodní konkurenceschopnost,“ řekl Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oba diskutující, ministr Kocourek i europoslanec Havel, mluvili o problematice i ve večerních Ozvěnách dne na Radiožurnálu

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák považuje strategii za dobrou. „Doufám, že to vláda jako svůj zásadní strategický dokument. Je to ucelený dokument, je objektivní. Hlavně je to šance pro tuto zemi, pro byznys a pro každého občana,“ řekl Hanák.

Návrh o navýšení rozpočtu není proti mysli ani opozičnímu poslanci za ČSSD Jiřímu Havlovi, který se zabývá hospodářskou strategií. „Také jde o to, abychom důsledně využili peníze, které se nám nabízejí z Evropské unie. Tuto věc bychom samozřejmě podpořili,“ řekl Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

hanák.mp3Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ve Světě o druhé.

Na květnovém semináři Národní ekonomické rady vlády (NERV) o konkurenceschopnosti se mluvilo o tom, že spolu špatně spolupracují počítačové systémy různých ministerstev, které rozdělují dotace. Jeden resort mnohdy neví, jaké projekty dělá druhý. „Mnohá ministerstva se ve svých činnostech překrývají,“ podotkl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor.

I s řešením tohoto problému prý nová strategie počítá. „Do 1.7. příštího roku by měly být sjednoceny všechny registry, které stát používá, tak, aby si jednotlivá data resorty předávaly. Peníze na to máme, jsme podporovány fondy evropské unie. Jde jen o to mít vůli registry sjednotit,“ podotkl Kocourek.

Nová strategie pamatuje i na změny v systému vzdělávání, zejména vysokoškolského. Systém by měl být víc prakticky orientovaný a neměl by vychovávat odborníky v profesích, o které v praxi velký zájem není. Obecně by měl být kladený větší důraz na technické obory.

Podle premiéra Petra Nečase ale strategie nepočítá se zvyšováním přímých daní a odvodů. To podle předsedy vlády naši konkurenceschopnost naopak brzdí. Strategii vláda projedná v srpnu.

Vladimír Kroc, Václava Marešová, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme