Vláda chce jednat o pomocí železárnám - Unie znovu odmítá

Vláda bude s Evropskou komisí znovu vyjednávat o státní podpoře Třineckým železárnám. Ty se domáhají podobných dotací, jaké dostaly ostatní firmy v oboru, a zdůraznili to tím, že jich dnes asi 60 přišlo demonstrovat před Úřad vlády. Železáři potřebují dvě miliardy, aby podnik mohl v regionu dál fungovat. Podpora soukromé hutní společnosti je ale trnem v oku Evropské komisi, která ji už loni odmítla, a dnes pozdě odpoledne své stanovisko zopakovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v železárně

v železárně | Foto: Česká televize

Vláda na dnešním jednání pověřila ministry průmyslu a financí vyjednáváním s Evropskou komisí. Ta se dosud k veřejné podpoře soukromé ocelářské firmy stavěla odmítavě. S požadavky na dotace přišly dopoledne před Úřad vlády třinečtí odboráři. Asi 60 zaměstanců železáren se domáhalo stejných dotací, jaké dostaly v minulosti i jiné hutní firmy. Před polednem se dozvěděli, že mají ještě počkat. Vláda jejich požadavek sice podpořila, ale musí počkat na stanovisko Bruselu. Radiožurnálu to potvrdil ministr průmyslu Milan Urban. "Vláda vnímá tento požadavek pozitivně, já ho vnímám jako oprávněný. Tedy vláda uložila ministru zahraničí a mně, abychom projednali s Evropskou komisí možnost zařazení společnosti do programu poskytnutí veřejné podpory."

"Miliardy tekly do Vítkovic, miliardy tekly do Nové huti, milióny tekly do válcoven, jenom ten Třinec tam nebyl." Zařadit Třinecké železárny do programu veřejné podpory by podle člena vedení odborové organizace Jiřího Stašáka neměl být problém: "Jestliže náš stát pomohl dotacemi jiným hutním podnikům, tak ta Evropská komise by neměla nic proti, kdyby se do toho seznamu zařadil Třinec. A to je administrativní problém."

Ministr průmyslu považuje za pravděpodobné, že komise bude souhlasit, pokud se nezvýší celkový objem už schválené podpory českého ocelářství. "My nebudeme požadovat zvýšení objemu finančních prostředků pro tuto veřejnou podporu, ale v rámci již schváleného objemu budeme jednat o případném zařazení Třineckých železáren." Evropská unie ovšem pozdě odpoledne opět zopakovala své stanovisko, že povolení státní pomoci pro Třinecké železárny vylučuje.

Podle Jiřího Stašáka z vedení Odborového svazu dnešní cesta z Třince do Prahy nebyla zbytečná. "Žádná cesta není zbytečná. Toto je soustavný tlak, který funguje všude. Ať už lobbing anebo nátlak a podpora, to jsou věci, které se mnohdy neodbývají jednou, dvakrát, ale třeba třikrát, pětkrát, desetkrát. My jsme přesvědčeni, že ten náš požadavek je opravdu oprávněný."

Demonstrace třineckých odborářů před vládou | Foto: Petra Mášová

Výsledek jednání s Evropskou komisí se mají odboráři dozvědět v polovině června.

Podobnou podporu už získala Nová huť a ministerstvo průmyslu spolu s odboráři tvrdí, že bez ní nebudou Třinecké železárny konkurenceschopné. Železárny jsou klíčovým podnikem pro zaměstnanost v regionu. Pracuje v nich zhruba pět tisíc lidí a dalších deset tisíc pracovních míst s fungováním huti v návaznosti souvisí.

Markéta Kaclová, Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme