Vláda chce ještě v létě zvýšit minimální mzdu. Částka je příliš vysoká, nesouhlasí lidovci

Růst minimální mzdy by vláda mohla vyřešit do vládních prázdnin. V České televizi to v neděli řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Chce, aby kabinet o navýšení rozhodl do srpna. Už v květnu se na částce nedohodla tripartita. Předseda vlády ale dál podporuje návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Když schválíme 1200 korun, tak bude minimální mzda od prvního ledna příštího roku 12 200 korun, což znamená 40,5 % průměrné mzdy v České republice. Tím bychom naprosto bezpečně splnili vládní programové prohlášení a ještě bychom byli o něco výše, než byl volební program sociální demokracie před čtyřmi lety."

Úspěchy vlády? Vyšší minimální mzda, bezpečnost i čerpání eurofondů, bilancoval Sobotka

Číst článek

KDU-ČSL ale s tak vysokou částkou nesouhlasí. „V tento moment si myslím, že 1200 korun je poměrně hodně. Bavme se mezi 800 až 1000 korunami, ale pro nás je skutečně zásadní to, aby to bylo maximálně 40 % průměrné mzdy. Je potřeba pamatovat také na to, že teď máme takzvané roky tučné a ekonomice se daří. V případě, že začne mít ekonomika problémy, tak minimální mzda může být určitým limitem pro podnikatele," říká místopředseda lidovců a poslanec Jan Bartošek.

Bartošek v Otázkách Václava Moravce řekl, že strana půjde se stejným návrhem i do podzimních parlamentních voleb. Minimální mzda má být podle lidovců maximálně na 40 % průměrné mzdy.

V květnu se na zvýšení minimální mzdy nedohodla tripartita. Odboráři požadují přidání o 1500 korun. Podle zaměstnavatelů by to mělo být o osm set korun. V současnosti je minimální mzda v Česku 11 000 korun. Pobírá ji asi 132 000 lidí.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme