Vláda chce předejít přetížení české přenosové soustavy. Připravila příslušnou vyhlášku

Elektrické přenosové síti České republiky hrozí stále častěji riziko zhroucení. Nebezpečí se přenáší z německé energetiky. Po několika letech jednání sáhla česká vláda k razantnějšímu preventivnímu postupu. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo vyhlášku, která případný stav nouze řeší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

Vláda svým současným krokem vlastně připouští, že se blíží chvíle, kdy použije kategorické řešení. Už několik let přitom česká strana jedná nejen s Německem, ale i s Evropskou komisí. MPO pro jistotu ale připravilo vyhlášku, která řeší případný stav nouze.

„Pokud se diskuse neposune k nějakému konkrétnímu řešení v horizontu jednoho měsíce, tak půjde vyhláška do vlády s upřesněním, že ve stavu nouze, podle paragrafu 6, bude operátor přenosové soustavy v případě, kdy se zdroj poruchy nachází mimo území české přenosové soustavy, oprávněn vypnout vedení,“ potvrdil náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda chce pomoci přenosové soustavě brzdit přetoky elektřiny z Německa. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Sever a jih Německa není dostatečně propojený elektrickým vedením. Proud jde přes Česko. V okamžiku, kdy na severu Německa začne foukat vítr, roztočí se tamní obrovská pole větrných elektráren.

Začnou najednou dodávat do sítě velké množství elektrického proudu, který nezadržitelně teče tam, kam mu dovolí dráty. Tedy do Česka a také do Polska. Aby to česká síť vysokého napětí vydržela, musí se vypínat tuzemské elektrárny, které do sítě běžně stabilně dodávají elektřinu.

Ale hrozí, že ani to nebude stačit. Pokud by se síť přetížila, nastane takzvaný blackout. To by byl velký problém, protože trvá i několik dní, než ji technici dokážou zase zprovoznit.

Nejde ale jen o to, že se neustále zvyšuje objem takzvaných přetoků z Německa. K tomu aktuálně přistupuje to, že českou síť čeká rekonstrukce.

"Toto je skutečně obranné opatření, protože situace se dramaticky zhoršuje. A hlavní je, že od jara příštího roku s ohledem na velký rozsah rekonstrukcí přenosové sítě, protože my nemůžeme stavět v nových koridorech, ale nejdřív musíme stávající vedení zbourat a pak až nové vybudovat, bude v této situaci síť oslabená. Naše přenosová kapacita pro tranzit tak bude nižší, než bývávala kdykoli dříve a přitom se toky zvyšují,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

„My už přes rok upozorňujeme Němce, že je to kritické a samozřejmě je varujeme, že musíme připravit obranná opatření, až to nastane. Protože nemůžeme to nechat dojít až do rozpadu,“ dodává Šolc.

Česká přenosová soustava už také připravuje stavbu transformátoru, který má umožnit nebezpečné přetoky elektřiny vracet na druhou stranu, mimo ohroženou českou síť. Transformátor ale bude hotový až v roce 2017.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme