Vláda chce rozdělit 38 miliard na dotacích v novém programu Zelená úsporám

Příští rok v srpnu stát spustí nový program Zelená úsporám. Majitelé domů budou moci čerpat dotace na zateplení domů, a to podle uspořené energie. Nejdřív přijdou na řadu rodinné domy, později i panelové a také veřejné instituce jako školy nebo nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

Žádosti sice bude fond životního prostředí přijímat až od srpna 2013, proplácet ale bude stavební úpravy započaté už po 1. lednu 2013. Premiér Petr Nečas upřesnil, že peníze na dotace vláda získá z prodeje emisních povolenek a částečně také z dotací z Bruselu.

„Doba trvání tohoto programu, tedy roky 2013 až 2020 odpovídá období, kdy bude probíhat dražba povolenek. Očekávané zdroje pro tento program jsou odhadované zhruba ve výši 28 miliard korun. Je to jakási střední hodnota mezi pesimistickým odhadem, což je zhruba 17 miliard korun, a optimistickým, což je 36 miliard korun,“ řekl premiér.

Objekty k bydlení – míra podpory:
Snížení energie na vytápění alespoň o 40 %
- podpora 25 % z nákladů
Snížení energie na vytápění alespoň o 50 %
- podpora 35 % z nákladů
Snížení energie na vytápění alespoň o 60 %
- podpora 50 % z nákladů

Dalších deset miliard by mělo přijít z Evropské unie. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa upozornil, že výše dotace bude závislá na tom, kolik se rekonstrukcí ušetří energie na vytápění.

„Podle toho, jaká bude výše úspory, podle toho bude výše základní nenávratné podpory. U domů, u kterých se dosáhne alespoň 40procentního snížení energetické úspory, potom 25 procent, u těch, kteří alespoň 50 procent, 35 procent nákladů, v případě nad 60 procent by byla nenávratná podpora 50 procent nákladů,“ dodal Chalupa.

Z celkového objemu peněz připadne podle návrhu ministerstva životního prostředí na komplexní rekonstrukce soukromých budov 70 procent financí, zbylých 30 procent pak na budovy veřejné služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupu a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro životní prostředí a energetiku Jan Rafaj mluvili o programu Zelená úsporám

Zelená úsporám má být podle Nečase impulzem pro českou ekonomiku. Díky programu se mají vytvořit nová pracovní místa, zvýšit se má HDP nebo podpořit malé a střední stavební firmy. „Co se týče stavebnictví, mělo by to přinést pozitivní signál oživení v dnešní těžké situaci,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro životní prostředí a energetiku Jan Rafaj.

Má ale i výhrady. „Nicméně jako průmysl musíme říct, že bychom potřebovali, aby se z výtěžku emisních povolenek podporovala nejen tato oblast, ale aby se podporoval průmysl jako takový v jeho oživení, v jeho ekologizaci a modernizaci,“ doplnil Rafaj.

O novém programu Zelená úsporám musí definitivně rozhodnout vláda. „Předpokládáme, že se tak stane v prosinci,“ doplnil Chalupa. Konkrétní podmínky pro program Zelená úsporám budou podle něj zveřejněny během února.

V předchozím programu Zelená úsporám se vyplatilo 19 miliard korun, naprostá většina z toho ale ve dvou letech.

Petr Medek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme