Vláda chce snížit nezaměstnanost. Podpoří vznik pracovních míst a sníží byrokracii

Nezaměstnanost v Česku se vrátila pod 8 procent. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesla v dubnu na 7,7 procenta. Zlepšení na trhu práce je ale podle odborníků dočasné. Koncem roku by měla míra nezaměstnanosti opět vzrůst. Vláda se chystá přijmout prorůstová opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Úřady práce evidovaly v dubnu zhruba 565 tisíc nezaměstnaných. Jejich počet je podle analytiků nižší jenom díky tomu, že firmy nabíraly více pracovníků na sezónní práce. S jarem oživuje hlavně stavebnictví nebo zemědělství.

Podle odborníků je ale podíl nezaměstnaných stále dost vysoký. Vláda chce proto firmám umožnit, aby vytvářely více pracovních míst. Podle premiéra Petra Nečase by to bylo možné třeba tak, že sníží byrokratickou zátěž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chce vláda řešit poměrně vysokou míru nezaměstnanosti, analyzoval Jan Beneš

„U toho deregulačního balíčku jsme se zatím bavili především o základních tématech, námětech, které by měl obsahovat. Máme sepsány základní oblasti, ve kterých bychom chtěli snížit administrativní zátěž. Hospodářská komora je v tom jeden ze zpětnovazebních prvků,“ řekl premiér. Deregulační balíček by měl být hotový letos v létě.

Vláda chce podpořit hlavně sektor malých a středních firem. Podle premiéra tvoří až jednu třetinu pracovních míst malé firmy do dvaceti zaměstnanců a také živnostníci. Menší společnosti chce podpořit také Evropská unie.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela nabízí balíček nejrůznějších prorůstových opatření.

„V tomto balíku je podpora malého a středního podnikání, přístupu k penězům, přístupu právě k zakázkám,“ tvrdí Petr Kužel a pokračuje:

„Pokud roztočíme znova přístup k zakázkám, protože podle průzkumu, který si dělala hospodářská komora před 14 dny, meziročně podnikatelé prokázali, že mají o více jak 15% menší objem zakázek jak od obcí, měst, hejtmanství, včetně státu.“

Nejchytřejší Řekové utíkají do ciziny. Život ve vlasti prý nemá budoucnost

Číst článek

Firmám podle odborníků navíc chybí kvalifikovaní pracovníci. To dlouhodobě tvrdí také Miloš Rathouský ze zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy.

„Je to velký paradox toho, že přibývá nezaměstnaných, ale zároveň firmy nenacházejí kvalifikace a pracovníky, které potřebují v tom okamžiku,“ souhlasí Miloš Rathouský.

Podniky podle odborníků potřebují například technicky vzdělané pracovníky s výučním listem nebo maturitou. Například ve Středočeském kraji hlásí nedostatek těchto lidí až dvě třetiny zaměstnavatelů.

Marína Dvořáková, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme