Vláda chce snížit nezaměstnanost podporou částečných úvazků

Premiér Jiří Paroubek chce snížit vysokou nezaměstnanost v nejvíce postižených regionech částečnými úvazky. Zaměstnaní lidé, kteří si dobrovolně zkrátí pracovní úvazek na polovinu a umožní tak zaměstnat dalšího člověka, dostanou od státu měsíční příspěvek přes 2 tisíce korun. Vedle toho budou muset pracovat v neziskové organizaci, zemědělství nebo se budou vzdělávat. Jde zatím o pilotní projekt pro tři kraje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | Zdroj: ČTK

"Na Ústecku se vyzkouší koncept moderního vzdělávání nezaměstnaných, Sokolovsko, které je charakteristické rozptýlenou držbou půdy, bude testovat projekt zaměřený na podporu drobných zemědělců a v Moravskoslezském kraji odzkoušíme propojení politiky zaměstnanosti s podporou neziskových organizací," oznámil premiér Paroubek.

Podle ekonomů to však bude mít minimální efekt. Například ekonom PPF Pavel Kohout tvrdí, že projekt nerespektuje základní ekonomické zákony nabídky a poptávky. Podobné nápady proto nikde na světě nefungovaly.

Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme