Vláda chce stanovit strop pro příspěvek spotřebitelů na obnovitelné zdroje

Vláda stanoví strop pro příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. S předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou se na tom dnes dohodl premiér Petr Nečas. Částku nad stanovený strop by měla platit vláda ze státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Premiér a předseda ODS Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Příliš štědrá podpora obnovitelných zdrojů podle Nečase podkopává konkurenceschopnost průmyslu.

V první řadě chce proto vláda přísně kontrolovat vyplacené dotace na obnovitelné zdroje, tedy zda je příjemci dostávají oprávněně.

„Chceme striktně kontrolovat oprávněnost vyplácení dotací a štědrých podpor. Každý, kdo hraje nepoctivě, musí být odhalen a potrestán. Máme na mysli malou část podnikatelských skupin, kterým jsme začali říkat solární baroni a kteří ročně odsávají několik desítek miliard na úkor nás všech,“ poznamenal premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli mluvčí ERÚ Jiří Chvojka a energetický analytik Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost

Prověří licence a skutečný výkon dotovaných zařízení, to znamená kolik elektřiny opravdu dodávají do sítě. Provozovatelé také budou muset přiznat, komu jejich elektrárny patří. Bez toho by neměli mít nárok na podporu.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková doplnila, že se chystá zastropování příspěvků, které koneční spotřebitelé platí na obnovitelné zdroje. „Snažíme se o omezení maximálního ročního množství podporované elektřiny,“ uvedla. Od příštího roku by se měla zastavit podpora nových zdrojů.

Spotřebitelé teď platí v ceně elektřiny 583 korun z každé spotřebované megawatthodiny právě na podporu obnovitelných zdrojů. Celkově na ní jde ročně více než 44 miliard korun. Stát přispívá necelými 12 miliardami.

Roční příspěvek na obnovitelné zdroje (OZE) za rodinu 2006 - 2012 | Foto: ČTK

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky by měla být částka na obnovitelné zdroje limitovaná po delší dobu.

„Regulační období v oblasti energetiky bývají pět let, tak nám přijde jako vhodná doba pět let, ale nebráníme se vůbec žádnému jinému návrhu,“ řekl. Úřad by prý uvítal, aby se současný příspěvek 44 miliard podařilo snížit, ale tak, aby nedošlo k arbitrážím či poškození poctivých majitelů malých fotovoltaických elektráren.

Energetický analytik Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost návrh vlády přijal kladně.

„Pokud vláda přistoupí k tomu, že financování obnovitelných zdrojů doplní ze státního rozpočtu nějakou částkou, pak si myslíme, že to může pomoci i odblokování debaty, zmírnění velkého rizika arbitráží a soudních sporů, kde by došlo k narušení zákonem garantovaných podmínek vyplácení doby podpory po 20 let a tak dále,“ domnívá se.

Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme