Vláda chce urychlit důchodovou reformu

Reforma důchodového systému se blíží. Ministerstvo práce a sociálních věcí už připravilo první sadu návrhů legislativních změn. Teď se k ní vyjádří političtí partneři a oponenti. Vláda by měla materiál projednat v září tak, aby ho poslanci dostali na stůl už na začátku příštího roku. To je časový plán, ve který doufá ministr Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Zásadní je hranice odchodu do důchodu. Ta by se měla stále posouvat tak, aby v roce 2030 byla pro ženy i muže stejná - 65 let. Prodloužit se má také doba povinného pojištění z 25 na 35 let.

Vláda chce omezit náhradní doby, například započítávání studia na vysoké škole. Chce motivovat lidi, aby si více soukromě spořili na penzi. Omezí to ale procenty, aby se příliš nenarušil princip solidarity.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas připomíná, že reforma potřebuje zvláštní finanční fond. "Po roce 2009 by se prakticky veškeré výnosy z privatizací měly zásadním způsobem směřovat do reformy důchodového systému a neměly by být již projídány v běžných rozpočtech, dokonce ani v takových bohulibých záležitostech, jako je dopravní infrastruktura," uvedl Nečas.

Reforma ale potřebuje také politickou shodu, aby se penzijní systém neměnil po každých volbách. Pro opozici by proto podle Nečase mohlo být výhodné, aby nepopulární kroky stihla udělat současná vláda.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme