Vláda chce urychlit výstavbu dálnice D47

Kabinet Miloše Zemana na svém zasedání v Ostravě schválil plán velkého územního celku Beskydy. Jde o klíčový dokument, který by měl urychlit přípravu výstavby moravskoslezské dálnice z Lipníku nad Bečvou do Polska. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga teď už přípravě stavby dálnice nic nebrání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice

dálnice

"Klíčovou záležitostí je příprava území, která byla doposud brzděna neschválením územního plánu velkého územního celku Beskydy," řekl po zasedání vlády ministr Schling.

Náklady na stavbu dálnice, kterou vybudují Izraelci, se odhadují zhruba na 49 miliard korun. První fáze výstavby, která představuje asi 40 kilometrů dálnice, by měla začít ještě v první polovině letošního roku. Dokončení celé trasy se plánuje v roce 2009.

Ministři také rozhodli o pokračování finanční podpory propouštěným hutníkům - prodloužili totiž o další tři roky platnost už dříve přijatých usnesení, která jim přiznávají odstupné až do výše 160 tisíc korun. Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit v této souvislosti upozornil na chybějící peníze pro odstraňování ekologických škod na Ostravsku. Ty brání vstupu investorů do Moravskoslezského kraje a současně tvorbě nových pracovních míst.

Tento problém by měla podle ministra financí Jiřího Rusnoka vyřešit vládou odsouhlasená novela zákona o Fondu národního majetku. "Tato novelizace, kterou navrhujeme, by měla umožnit čerpat prostředky z Fondu národního majetku právě na sanaci území, která byla poškozena těžbou nerostů a podobně."

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok o penězích na revitalizaci

Vláda rovněž schválila finanční úlevy pro města a obce postižené povodněmi. Výhody se týkají obcí a měst, kterým stát půjčil peníze na výstavbu čističek odpadních vod, a ty kvůli následným povodním nebyly schopny své závazky splácet. Stát jim proto chce prominout polovinu dlužných částek a zkrátit splátkové kalendáře ze 17 na deset let. Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly představuje prominutá suma asi 140 miliónů korun.

Petr Doležel, Ivana Šuláková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme