Vláda chce začít využívat peníze státních a národních podniků

Příjmy státního rozpočtu má posílit šestice státních podniků. Rozhodla o tom vláda. Návrh by měl začít platit letos v prosinci, aby ještě v letošním roce mohl stát z podniku Lesy České republiky čerpat až miliardu korun. Pro roky 2013 a 2014 se počítá shodně se čtyřmi miliardami korun ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

Zákon má umožnit státu použít také peníze dalších státních firem. Jde o Státní tiskárnu cenin, Českou poštu, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a Budějovický Budvar.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla z ODS bude muset o využití peněz vždy rozhodnout vláda.

„Úprava říká, že zakladatel státního podniku si může v podniku založit takzvaný fond zakladatele. Uložit tak státnímu podniku povinnost odvést finance státu prostřednictvím a za rozhodnutí vlády k případnému jinému využití ve státním rozpočtu,“ uvedl Bendl.

Vláda už dříve prohlásila, že například peníze z podniku Lesy České republiky bude chtít použít na důchodový účet. „Počítá se s tím již v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Půjde to proti deficitu důchodového účtu. Čili vláda postupuje přesně podle svého záměru,“ řekl premiér Petr Nečas z ODS.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme