Vláda chce zvýšit konkurenceschopnost hospodářství

Česká republika je - co se ekonomické konkurenceschopnosti týče - podle příslušných průzkumů na 36. místě ve světě. Klesla tak loni o pět příček. Nynější vláda by naopak chtěla přispět k tomu, abychom na žebříčku, v dlouhodobém výhledu, poskočili výrazně dopředu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl v okolí Ostravy

Průmysl v okolí Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

V dnes zveřejněné analýze ministerstva obchodu a průmyslu stojí, že zdejší hospodářství se může opřít o špičkovou vědu a výzkum nebo stabilní prostředí přitažlivé pro zahraniční investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma mluvil v Ozvěnách dne náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa

Brzdou jsou instituce

Brzdou jsou naopak tuzemské instituce - málo pružné úřady, pomalý chod justice a nedostatečná infrastruktura. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa v Ozvěnách dne potvrdil, že nejhůře jsme dopadli v kvalitě institucí.

„Tam se počítá korupce v zemi, zda je stát skutečně službou daňovým poplatníkům – myslím, že k tomu máme ještě daleko,“ posteskl si Tlapa.

Pro posílení infrastruktury se dá podle jeho slov těžit z geografické polohy, výhody tranzitivního státu. Z konkurenční nevýhodu naopak označil horší přístup obyvatel k vysokorychlostnímu internetu ve srovnání s ostatními zeměmi.

K pokroku je třeba spolupráce

„Podle jednotlivých faktorů, které určují, jak ekonomika stojí, budeme tipovat opatření k tomu, aby Česká republika skočila nahoru,“ uvedl Tlapák a zdůraznil nutnost spolupráce se sociálními partnery. Jde o vizi, a tak je třeba, aby vláda o tom jednala i s pozicí. Je to dlouhodobý projekt na 5-7 let.“

„Projekt by neměl skončit se změnou jedné vlády. Takže konzultace a pak by měla být opatření schválena exekutivou i parlamentem, aby se mohla i musela plnit,“ uzavřel V Ozvěnách dne Martin Tlapa.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme