Vláda chce zvýšit příjmy státního rozpočtu o peníze státních firem

Vláda přišla na další způsob, jak nasát peníze do státního rozpočtu. Vezme si je ze státních podniků. Dividendy jí nestačí. Pro firmy, které nejsou akciovými společnostmi, proto vymyslela jiný mechanismus. Ministři by o něm dnes měli jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jde o novelu zákona, která má umožnit, aby do státního rozpočtu proudily volné peníze ze státních podniků Lesy České republiky, Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a Budějovický Budvar.

Současná právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu sice neumožňuje, novela zákona ale zakladateli dovolí zřídit takzvaný fond zakladatele, ze kterého se potom se souhlasem vlády převedou volné finanční zdroje státního podniku do příjmů státního rozpočtu.

V České republice v současnosti funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. U ostatních státních firem se o zřízení fondu zakladatele zatím neuvažuje.

Jitka Hanžlová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme