Vláda: Daňové změny přinesou státu desítky miliard

Vláda v Brně probírala závěry jednání koaličních expertů o reformě veřejných financí. Její konečnou podobu by kabinet měl přijmout do konce června a potom předložit parlamentu. Stát by získal úspory pomalejší valorizací důchodů i pomalejším růstem mezd zaměstnanců ve veřejné sféře i snižováním jejich počtů. Veřejný sektor by mělo opustit 29 000 lidí. Další změny se týkají nemocenské a také některých daní. Vláda ale také jednala o účasti českých firem na obnově Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V. Špidla a Z. Škromach před brněnským jednáním vlády

V. Špidla a Z. Škromach před brněnským jednáním vlády | Foto: Otto Ballon Mierny

Ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil novinářům, že výdajové škrty, na kterých se už dohodli experti vládní koalice, mají během tří let přinést úspory ve výši 80 miliard korun. Dodatečné příjmy, které přinese reforma daní, ministr odhaduje na desítky miliard korun.

Daňové změny prosazované vládou

Daň z příjmu podniků by měla během tří let klesnout ze současných 31 na 24 procent, současně se ale zvýší základ pro výpočet daně tak, aby se daňový výnos pro státní rozpočet neúnosně nesnížil. Od roku 2004 by měla daň klesnout na 28 procent, v dalším roce na 26 a pak na 24 procent.

Snížit by se měla i daň z převodu nemovitostí z 5 na 3 procenta.

Kompenzací pro státní rozpočet by bylo zvýšení některých nepřímých daní. Například daň z cigaret by měla růst ze současných 40 až na 57 procent v roce 2007. V oblasti daně z přidané hodnoty by se od roku 2004 měla většina služeb a některé zboží přesunout ze snížené do základní sazby 22 procent.

Pomalejší růst důchodů a změna jejich systému

Stát by získal úspory pomalejší valorizací důchodů i pomalejším růstem mezd zaměstnanců ve veřejné sféře i snižováním jejich počtů. Veřejný sektor by mělo opustit 29 000 lidí.

Vláda chce nejdříve posunout hranici odchodu do důchodu na 63 let u žen i mužů a pak přejít na příspěvkový důchodový systém. Ten zachovává současný stav, kdy se penze důchodců, hradí z pojistného vybraného od stávajících pracovníků. Důchody by ale napříště měli víc odpovídat výdělkům. Podle premiéra Vladimíra Špidly se počítá také se zřízením takzvaných zdánlivých individuálních účtů. Z nich by se měl každý dozvěděl, kolik už odvedl na pojistném a jakou penzi bude v závislosti na odpracovaných letech pobírat.

Jak Špidla upřesnil, výplata důchodu podle nového systému se bude týkat až občanů narozených po roce 1969. Lidé narození po roce 1950 budou na nový systém přecházet postupně

Nemocenská vyplácená v prvních třech dnech nemoci by se od příštího roku měla snížit o polovinu. Vláda si slibuje, že tak zaměstnanci nebudou zneužívat systém. Zatím se koaliční partneři neshodli na přenesení výplat nemocenské za prvních 14 dnů na zaměstnavatele.

Odbory už daly vědět, že se jim chystaná reforma veřejných financí nelíbí. Podrobnosti naleznete zde. Například u starobních penzí se odbory domnívají, že, že pokud lidé budou brát důchody odpovídající jejich předchozím výdělkům, mohou se na odchod do penze těšit ti s vyššími příjmy. U lidí s malými platy by se naopak podle odborářů mohl důchod dostat pod hranici životního minima. Podle premiéra Vladimíra Špidly odbory úplně nepochopily situaci a věří, že se všechno vyjasní na jednání tripartity v polovině června.

Vláda pomůže firmám při zapojení do obnovy Iráku

Pomoc válkou poničenému Iráku nabídnou i české firmy. Aby jim situaci usnadnila, uvolní v příštích třech letech česká vláda na projekty obnovy Iráku přes půl miliardy korun. V letošním roce to bude 120 milionů a v dalších dvou letech celkem 400 milionů. Peníze budou podle ministra financí Bohuslava Sobotky určeny především vyslání expertů firem do oblasti a na zpracování projektů.

Milan Kopp, Viktorie Hošková, Regina Prouzová-Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme