Vláda dnes poprvé o rozpočtu

Vláda dnes poprvé dostala na stůl požadavky jednotlivých resortů na prostředky ze státního rozpočtu. Očekává se, že určí rozpočtové priority a podle nich pak požadavky jednotlivých ministerstev usměrní. Kabinet také odsouhlasil navýšení Fondu dopravní infrastruktury o 3, 6 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výše příjmů a výdajů státního rozpočtu na příští rok ještě není stanovena. Přestože se vláda několik hodin zabývala touto otázkou, shodla se pouze na tom, že ministr financí Jiří Rusnok má prověřit možnosti dalšího zvýšení rozpočtových příjmů. Kabinet, jak řekl ministr, se ale shodl na svých prioritách v roce 2002. "To znamená mandatorní výdaje, mírné zvýšení reálného růstu mezd v rozpočtové a příspěvkové sféře, zajištění dalších povinných výdajů ve vztahu ke školství, vědě a výzkumu, armádě. Definitivní příjmy a výdaje vláda schválí na dalším jednání o rozpočtu, které se uskuteční zhruba za týdny v červenci.

Podle mluvčího Ministerstva financí Libora Vacka dostali členové kabinetu na stůl dva různé dokumenty. "Ministerstvo financí předkládá jednak souhrn požadavků jednotlivých resortů na prostředky ze státního rozpočtu pro rok 2002. Vzhledem k tomu, že tento souhrn jako obvykle řádově přesahuje reálné možnosti státního rozpočtu, předkládá Ministerstvo financí zároveň první výchozí návrh struktury rozpočtu pro rok 2002 a očekává, že vláda stanoví jednoznačné priority a zároveň také rozhodne o základním rozpočtovém rámci."

Vláda jednala za zavřenými dveřmi o tajných službách. Informoval o tom vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan. Ani on ani jiný člen kabinetu však o výsledcích jednání nic neprozradil. Uzavřeného zasedání kabinetu se pravděpodobně zúčastnil i ředitel Bezpečnostní informační služby Martin Růžek. Napjaté vztahy mezi tajnými službami a komisí sněmovny pro kontrolu BIS vyvrcholily v minulých dnech, kdy na sebe Růžek a předseda sněmovní komise Jan Klas vzájemně podali trestní oznámení. Klas viní Růžka z nezákonného odposlechu, ten naopak Klase z úniku utajovaných skutečností.

Letošní rozpočet Fondu dopravy by se měl zvýšit o 3 miliardy a 600 milionů korun. Rozhodla o tom vláda s tím, že potřebné peníze uvolní z Fondu národního majetku. Podle mluvčího kabinetu Libora Roučka Fond by měl tyto prostředky využít na úhradu některých dluhů.

Vzhledem k tomu, že rozpočet státního Fondu dopravní infrastruktury byl Poslaneckou sněmovnou Parlamentu schválen až po schválení státního rozpočtu, nepřichází alternativa navýšení rozpočtu Fondu dopravní infrastruktury ze státního rozpočtu v úvahu, a proto je nutné uhradit tuto částku z Fondu národního majetku. Navýšení dotace z Fondu národního majetku o 3,6 miliardy korun podléhá rozhodnutí vlády. Po tomto rozhodnutí dosáhla celková výše dotace z Fondu národního majetku do státního Fondu dopravní infrastruktury na rok 2001 částky 16,7 miliardy korun.

V Česku žije trvale přes 200 tisíc cizinců. Podle zprávy Ministerstva vnitra se jejich počet snižuje, Jak nám řekl mluvčí vlády Libor Rouček, za uplynulé dva roky jich téměř 30 tisíc ubylo. Největší skupinu mezi cizinci s povoleným pobytem, a to v počtu 50 212 osob, tvoří občané Ukrajiny. I u nich ale došlo za loňský k poklesu o 15 tisíc osob, tedy o čtvrtinu. V loňském roce pokračoval nárůst počtu žadatelů o udělení azylu v České republice. O azyl požádalo celkem 8788 cizinců a je to o 22 procent více než v předchozím roce.

Zvýšení limitu pojištěných vkladů navrhuje novela zákona o bankách, kterou vláda doporučila ke schválení parlamentu. Zatímco dosud byly pojištěny vklady do 400 tisíc korun, novela předpokládá pojištění částek do 510 tisíc ještě před tím, než Česká republika vstoupí do Evropské unie. Po našem vstupu se limit znovu zvýší, a to na 680 tisíc korun. Podle mluvčího kabinetu Libora Roučka novela má zcela přizpůsobit naše pravidla předpisům Evropské unie v bankovnictví. Navíc půjde o další změny: zrušení existující vkladní knížky na doručitele, prohloubení informační povinnosti bank vůči veřejnosti, zavedení povinnosti bank mít útvar vnitřního auditu, rozšíření okruhu pojištěných pohledávek z vkladů a zvýšení pojistných limitů, zavedení jednotné bankovní licence a zavedení bankovního dohledu na takzvaném kosolidovaném základě.

Vláda přijala rozpočet pro pražský summit NATO ve výši 802 miliónů korun. Zahrnutý bude v rozpočtové kapitole všeobecná pokladní správa. Informoval o tom vládní mluvčí Libor Rouček. Schůzka se má konat příští rok v listopadu v pražském Kongresovém centru.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme