Vláda plánuje důchodovou reformu. ‚Zatím se nikomu nepodařila, ani nám,‘ uznává Schillerová

Po zatím nejdelším jednání v historii samostatné České republiky získala vláda Petra Fialy (ODS) podporu v Poslanecké sněmovně. Kabinet podpořilo 106 zákonodárců, proti bylo 87 členů opozice. „Nejdůležitější oblastí je důchodová reforma. Musíme vytvořit stabilní model a jsme připraveni hledat funkční kompromis,“ tvrdí nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová při jednání Poslanecké sněmovny.

Alena Schillerová při jednání Poslanecké sněmovny. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) ujišťuje, že hnutí expremiéra Andreje Babiše bude podporovat všechny smysluplné návrhy nového kabinetu. Nad věcmi, s nimiž poslanci z řad opozice nebudou souhlasit, pak slibuje konstruktivní debatu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za jakých okolností získala důvěru poslanců vláda Petra Fialy?

„Důchodovou reformu se třicet let nepodařilo uskutečnit žádné vládě – ani té naší,“ uznává Schillerová. Dodává ale, že resort pod jejím vedením nezahálel.

„Za velký vklad považuji, že se mi podařilo na vládě prosadit, abychom se obrátili na nezávislou komisi OECD. Ta pracovala přes rok a vytvořila studii s celou řadou doporučení, která stojí za přečtení.“

Doufejme ve spolupráci

V otázce konsolidace veřejných financí se Stanjura a Schillerová neshodnou na tempu. Přesto bývalá ministryně opakuje, že v debatě nad konkrétními návrhy se bude opoziční ANO snažit být maximálně konstruktivní.

Komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban považuje programové prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) za velmi ambiciózní. Naplnit vytyčené cíle bude náročné, ne však a priori nereálné, konstatuje opatrně.

Kvituje nicméně, že ve sněmovních projevech při vyslovování důvěry novému kabinetu zazněly kromě kritiky i pozitivní reakce na některé návrhy. „Doufejme, že nás může čekat spolupráce.“

Naděje, že by se vláda s opozicí mohly na něčem domluvit, není podle Čabana nulová. „Ostatně těsně před hlasováním o důvěře zaznělo šest priorit Petra Fialy, a pokud se nepletu, tak snad úplně všechny Andrej Babiš podpořil a vyjádřil s nimi souhlas.“

Jaké výzvy čekají novou vládu v oblasti financování zdravotnictví? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

Martina Mašková, marz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme