Vláda hodlá většinu bytové výstavby ponechat ve snížené sazbě DPH

Daň z přidané hodnoty by se v následujících letech neměla měnit u tepla, staveb a oprav bytů. Česká republika změnila své stanovisko a podpořila evropskou dohodu o DPH. Úmluva totiž zajišťuje, že k cenám za teplo a rekonstrukční stavební práce bude možné až do roku 2010 připočítávat pouze 5procentní daň z přidané hodnoty. Ukázalo se navíc, že u velké části bytové výstavby Česko žádnou výjimku o snížené sazbě daně nepotřebuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obytné domy

obytné domy | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli nižší DPH vláda slibuje do 14 dnů odsouhlasit definici sociální politiky státu v oblasti bydlení. "Tak, aby po datu, kdy by nám měla vypršet naše výjimka, jsme mohli většinu výstavby v oblasti bytů a rodinných domů zachovat ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty pěti procent," upozorňuje ministr financí Bohuslav Sobotka na využití současných evropských norem.

Na otázku, proč se o této možnosti nemluvilo už dřív a proč se tedy vůbec výjimka dojednávala, ministr odpovídá: "Platí, že pro nás je výhodnější, abychom měli obecnou výjimku, protože to bude znamenat zahrnutí veškeré výstavby související s bydlením."

Zároveň ale ministr Sobotka tvrdí, že současná pravidla a tedy možnost snížené sazby lze vztáhnout na většinu bytové výstavby. Rozhodně půjde o stavby, na které lidé budou žádat půjčku od Státního fondu rozvoje bydlení nebo využijí státem dotované stavební spoření.

"Já si umím představit, že tam bude dokonce i část rodinných domků, například si umím představit, že to bude do nějakých 150 metrů čtverečních," dodal v České televizi premiér Jiří Paroubek.

Pokud evropská dohoda o DPH skutečně začne platit, prodlouží u nás o dva roky možnost účtovat sníženou sazbu daně také u rekonstrukcí bytů a dodávek tepla.

Souhlas České republiky s dohodou o DPH oznámil ministr Sobotka předsedající zemi EU - Rakousku. Mluvčí rakouské mise v Bruselu Českému rozhlasu odpoledne řekl, že Vídeň zprávy o souhlasu České republiky vítá - ačkoli podle jeho informací oficiálně český souhlas s rakouským návrhem ohledně DPH neobdržela.

Svůj postoj změnil už i Kypr a z tří odbojných zemí tak zůstává jenom Polsko, které se zatím nevyjádřilo. Z pohledu 22 členských zemí, které dohodu o rušení výjimek DPH přijaly už v úterý, Česká republika ustoupila. To, aby česká vláda našla nějaké vnitřní mechanismy a vyhnula se tak negativnímu dopadu zvýšení sazby DPH na výstavbu nových bytů, podle diplomatů navrhoval už při úterním jednání například nizozemský zástupce.

Lenka Šumová, Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme