Vláda je neutrální k návrhu financování nových domovů pro seniory

Skupina levicových poslanců ve vládě částečně uspěla se svým návrhem, který počítá s 2 miliardami korun na výstavbu nových domovů důchodců. Kabinet k němu zaujal neutrální stanovisko. Podle ministrů je výstavba nových domovů pro seniory potřebná, ale peníze ze zrušeného Fondu národního majetku mají jít hlavně na nápravu ekologických škod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci si pochutnávají na české kuchyni

Důchodci si pochutnávají na české kuchyni | Foto: Miroslav Konvalina

Podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka je proto důležité určit priority: "Domovy důchodců se zdaleka nerekonstruovaly stejnou rychlostí jako se stavěly domovy s pečovatelskou službou. Tento problém tady evidentně je. Tyto prostředky jsou primárně určeny na ekologické škody, takže samozřejmě otázkou je, co je prioritní. Zda uspokojovat tyto problémy, nebo tento problém."

Ministr financí Bohuslav Sobotka ještě před jednáním kabinetu řekl, že doporučí zamítavé stanovisko k tomuto návrhu skupiny levicových poslanců. Zisky z privatizace bude podle něho stát potřebovat například na sanaci starých ekologických zátěží anebo opravy silnic a dálnic. Od příštího roku navíc lidé mají dostávat příspěvek na nákup sociálních služeb a zájem o domovy důchodců pak může výrazně klesnout.

Bohuslav Sobotka připouští i to, že návrh na uvolnění peněz je spíš levicovým předvolebním tahem: "Já se domnívám, že naznačuje, že se blíží volby - to je z takovýchto návrhů velmi dobře čitelné. Na druhou stranu musím souhlasit s tím, že to jde trošku jiným směrem, než jde vládní zákon o sociálních službách, který nedávno schválila Poslanecká sněmovna a který by skutečně mohl snížit tlak na místa v domovech důchodců, což bych pokládal za velmi pozitivní."

V Česku je v současnosti k dispozici přes 40 tisíc lůžek v domovech důchodců, dalších 50 tisíc lidí ale o podobné místo žádá.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme