Vláda jedná mimo jiné o likvidaci státního podniku Benzina

Státní podnik Benzina půjde do likvidace kvůli penále z daňových nedoplatků přes dvě miliardy korun. Nedoplatek je z roku 1994 a podnik ho splatil více než z poloviny. Penalizace ale zatěžuje jeho hospodářské výsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle mluvčí Anny Stárkové pro pondělní jednání vlády navrhuje, aby společnost skončila v likvidaci. Umožnilo by to vyřešení nedoplatků a výnos by šel plně ve prospěch státního rozpočtu.

Jediným řešením třímiliardového daňového nedoplatku státního podniku Benzina je jeho řízená likvidace. K tomuto názoru dospěla ministerstva financí a průmyslu a vláda by dnes měla jejich návrh schválit. Podle mluvčího Ministerstva financí Libora Vacka proto není možné splnit původní vládní usnesení, které předpokládalo privatizaci firmy s majetkem dosahujícím 840 milionů korun. Byly zkoumány celkem tři varianty možného řešení - dvě z variant byly ale odmíněny odpuštěním daňového nedoplatku, což by byl nebezpečný precendens.

Dalšími tématy jednání je koncepce dalšího pokračování důchodové reformy a zpráva o stavu lidských práv v České republice v loňském roce. Důchodová reforma je jednou z hlavních podmínek trvání opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. Počátkem března se zástupci obou stran dohodli, že sociální demokracie předloží zásadní koncepci důchodového systému do měsíce. Pravidelnou zprávu o stavu lidských práv předkládá vicepremiér a předseda Legislativní rady Pavel Rychetský. Poprvé se na ní podílel nový vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab, který v této funkci vystřídal Petra Uhla. Ministři se mají zabývat také návrhem senátorské novely zákona o poskytování náhrad škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. Projednají i poslaneckou novelu zákona o vztahu k budovám, bytům a nebytovým prostorám.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Zdenka Turková, Radek Mokrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme