Vláda jedná o procentním zvýšení DPH, od ČSSD se podpory nedočká

Podle premiéra Petra Nečase je pravděpodobné, že zůstanou zachovány dvě sazby daně z přidané hodnoty. Každá ale vzroste o jedno procento - spodní na 15 a horní na 21 procent. Nečas to dnes řekl ve vysílání České televize. ČSSD je proti růstu nepřímých daní. Zvýšila by daně podnikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce

Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Petr Nečas (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce | Foto: Tomáš Adamec

„Řekl bych, že je to ta nejpravděpodobnější varianta. Časově podmíněné zvýšení o jeden procentní bod u obou sazeb považuji za sociálně nejprůchodnější,“ prohlásil Nečas a dodal:

„Jít do přímých daní nebo odvodů je absolutně politická vražda. Mám na mysli především korporátní daně a odvody. Zvýšení podnikové daně, korporátní daně, daně z příjmu právnických osob považuji za ne příliš politicky inteligentní nápad.“

ČSSD změnu DPH nepodpoří

Sociální demokracie nepodpoří ani jednu z variant změny daní z přidané hodnoty, o kterých uvažuje vláda. Předseda ČSSD tak reagoval na slova premiéra Nečase, že nejpravděpodobnější je zvýšení sazby DPH o jedno procento. Sobotka chce zvýšit daně podnikům.

„Letos hrozí velmi vysoká inflace. V únoru se přiblížila téměř k 4 procentům. Prudce zdražují zejména potraviny. Pro nás je nepřijatelné, aby se zvyšovalo DPH na potraviny a léky. Navrhujeme variantu zvýšení daňové progrese a zvýšení firemních daní,“ uvedl Sobotka.

Jitka Hanžlová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme