Vláda jedná o prodeji části akcií ČEZu, opozice je proti

Ministři vlády Mirka Topolánka rozhodují o prodeji části státního podílu v elektrárenské společnosti ČEZ. Chtějí tak získat přes 30 miliard korun, které letos chybějí ve státním rozpočtu především na rozvoj infrastruktury. Zatím není jasné, jak velký podíl vláda k prodeji nabídne. Zatímco ministr průmyslu Martin Říman se kloní spíš k variantě sedmi procent akcií, šéf financí Miroslav Kalousek uvažuje až o patnácti procentech. Není ani jisté, zda se vláda rozhodne prodat podíl v ČEZu na burze. Opoziční ČSSD záměr vlády odmítá a chce s ní jednat o posílení dotace pro fond dopravy ze zdrojů státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Peníze chce stát dát především na stavby silnic a dálnic, kde zoufale chybějí. Kdyby ale stát o akcie přišel, ztratil by nejspíš možnost rozhodovat o některých zásadních otázkách v ČEZu. Jak v České televizi řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, sociální demokraté proto vládě nabízejí alternativu - ve sněmovně by podpořili navýšení schodku státního rozpočtu o 36 miliard, které by stát dostal za akcie elektrárenské společnosti.

"Jsme připraveni hlasovat o změnách zákona o státním rozpočtu tak, aby ze státního rozpočtu mohla být poskytnuta větší dotace do fondu dopravy do doby, než budou k dispozici výnosy z nějaké jiné vhodnější privatizace. Jednalo by se o finanční prostředky, které by byly nutné k dispozici do doby, než vláda nalezne nějakou jinou alternativu, jak mobilizovat privatizační zdroje," podotkl Sobotka.

Místopředseda ODS Pavel Bém ale řekl, že tento návrh Sobotka nemůže myslet ani v legraci. Podle něj je absolutně nepřípustné, aby se schodek rozpočtu ještě navyšoval. "Občanští demokraté říkají a slibovali to i před volbami, že jejich cílem je nezvyšovat státní dluh, ale naopak snižovat. Nezvyšovat veřejné zadlužení, ale snižovat veřejné zadlužení. Čili to budeme dělat. Nechceme si půjčovat, protože když si půjčíme, tak to někdo někdy bude muset splatit," doplnil Bém v České televizi.

Ministerstvo financí ještě doporučuje zvážit, jak velký díl akcií Českých energetických závodů vláda oželí. Pokud se totiž zbaví celých sedmi procent, ztratí slovo v důležitých věcech. Například nebude moci rozhodovat o změně stanov společnosti a zvýšení nebo snížení základního kapitálu.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale České televizi řekl, že riziko je jen teoretické. "V praxi k němu nemůže dojít, protože se to týká dvoutřetinové většiny přítomných akcionářů na valné hromadě, a obtížně by se hledala situace, kdy bylo přítomno více než 70 procent akcionářů, zatímco stát je tam vždy zastoupen v plném počtu."

Stát potřebuje získat 30 miliard korun na už schválené stavby a opravy silnic. Jenže například ekonom Raifeisenbank Aleš Michl si myslí, že peníze z prodeje akcií by se měly použít jinak. "Pokud z vydělaných peněz budu záplatovat státní rozpočet, pak je prodej ČEZu chyba. Pokud vydělané peníze použiji na důchodovou reformu, která mě bude stát desítky miliard korun, pak je prodej ČEZu správnou volbou," uvedl Michl.

Sedm procent akcií státu si na burze chce koupit sám ČEZ. Ten má ale stále přebytek kapitálu a investoři firmu za neefektivní zacházení s penězi kritizují.

Naděžda Hávová, Marika Táborská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme