Vláda jednala o rozpočtu. Debatu však teprve otevřela

Vláda České republiky dnes jednala o hospodaření na příští rok. Ministři v čele s premiérem posoudili návrh státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) přichází na zasedání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Vláda debatu o státním rozpočtu však dnes teprve otevřela, protože čas ji v tomto ohledu netlačí. Ministři musejí sněmovně předložit návrh do konce září. Česko by mělo v příštím roce hospodařit se schodkem 135 miliard korun.

Ministři vedou, a v dalších týdnech ještě povedou, diskuzi o úsporách. Šetřit chce kabinet v mnoha oblastech. Méně peněz chce vyplatit například na sociálních dávkách a uskromnit by se měli také státní zaměstnanci. Vláda totiž chce deficit udržet pod 4,6 procenta HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Kalousek a politolog Josef Mlejnek mluvili v Ozvěnách dne o státním rozpočtu

Základní parametry rozpočtu, tedy výdaje zhruba 1 bilion 180 miliard a příjmy asi 1 bilion 45 miliard, jsou pevně dané a nic by se na nich měnit nemělo.

„To se samozřejmě měnit nebude. Připomínám, že kdybychom neudělali úsporná opatření, byl by deficit o více než sedmdesát miliard větší,“ ujistil ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle něho jsou ostatní ministři smířeni s tím, že do rozpočtu dostanou často méně, než by chtěli:

„Mezi 23. a 28. srpnem jsem jednal se všemi správci kapitol, tedy také se všemi ministry. A se všemi se mi podařilo uzavřít jednání bez rozporu. Neznamená to, že byli všichni spokojeni, ale všichni ministři chápou, že úsporná opatření jsou nezbytná. Dnes tedy bylo jednání o rozpočtu velmi klidné a mírné. Čeká nás ještě debata o střednědobém výhledu, kde ještě budeme diskutovat o základních parametrech.“

Miroslav Kalousek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Dnešní Lidové noviny však přinesly výsledky průzkumu agentury Median, podle kterých úsporná opatření a škrty podporuje jen asi dvacet procent obyvatel země. Kalouska to však nechává klidným:

Kalousek: Nedělejme z jednoho průzkumu volby

„Pokládám to za logické. Úsporná opatření nejsou nic populárního. Ale říkali jsme, že jsem odhodláni udělat celou řadu nepopulárních opatření a těm se netleská. Něco jiného je také průzkum a něco jiného volby. Volby nám daly k úsporám poměrně široký mandát.“

Sám by si dokonce představoval škrty ještě razantnější: „TOP 09 měla v programu fiskální konsolidaci razantnější. Já teď ale neprosazuji program TOP 09, ale společný koaliční program.“

Vládě se však zřejmě moc nedaří lépe "prodat" fakt, že úsporná opatření jsou nutná.

„Jedna věc je souhlas s úsporami a druhá pak dopad na konkrétní lidi. Ti se pak začínají proti tomu ohrazovat. Nezapomínejme také, že škrty měly v programu ODS a TOP 09, které získaly dohromady kolem 40 procent a volební účast nebyla stoprocentní. Nesouhlas v průzkumu se tím dá vysvětlit,“ uvedl politolog z FSV UK Josef Mlejnek.

Podle jeho slov když chce vláda udělat reformy, má na to první dva roky svého působení. „I reformní vlády poslední rok nebo dva před volbami žádné velké reformy nedělají. Tahle vláda asi vsadila na to udělat škrty hned a pak třeba rok před volbami být vlídnější a rozdat voličům nějaké dárky,“ řekl.

O podobě rozpočtu a dopadech úspor na zaměstnance bude vláda příští týden jednat se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Celé jednání o rozpočtu chce Nečasův kabinet uzavřít do 22. září.

ČSSD návrh rozpočtu nepodpoří

Návrh rozpočtu ve sněmovně však nejspíš nedostane hlasy sociální demokracie. Prohlásil to úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Rozpočet podle něj ohrožuje pracovní místa, poškozuje hospodářský růst nebo povede ke snížení životní úrovně velké části lidí:

„To jsou ty hlavní důvody, proč sociální demokracie tento návrh zákona o státním rozpočtu v prvním čtení nepodpoří. Vzhledem k tom, že rozpočet je chybně koncepčně založen, tak ho není možné opravit pozměňujícími návrhy. Předpokládám, že pro tento rozpočet ani ve finální fázi v prosinci poslanci ČSSD hlasovat nebudou.“

Bohuslav Sobotka | Foto: Marián Vojtek

Podle stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka je největším problémem rozpočtu jeho struktura a věrohodnost.

Vzhledem k tomu, že rozpočet má podle Sobotky koncepční chyby, které v dalších čteních nepůjde opravit, předpokládá proto, že klub sociální demokracie návrh nepodpoří ani v závěrečném hlasování. Sobotka současně dodal, že rozpočet je připravený s třetím největším schodkem v historii:

„Rozpočet sice dodržuje základní parametry konvergenčního programu. Na druhou stranu je to za cenu toho, že se škrtá v platech zaměstnanců veřejného sektoru, snižuje se podpora rodin s dětmi a ruší se některé důležité investice. Vláda se naopak snaží udržet za každou cenu daňové zvýhodnění pro nejbohatší. Takové sestavení rozpočtu pokládám za velmi nešťastný a nebezpečný.“

S podobou návrhu státního rozpočtu nesouhlasí ani odbory

„Je to nejhorší rozpočet za dvacet let. Moc nás ani nepřekvapil, protože vychází z programového prohlášení a z koaliční smlouvy. Rozpočet řadě lidem otevře oči, uvidí, co je bude čekat. Jde proti zaměstnancům a je antisociální a přivede dost velkou část lidí blízko chudobě,“ myslí si odborový předák Jaroslav Zavadil.

„ V návrhu chybí prorůstová opatření a řada věcí, které by pomohly ekonomice. Jde se jenom cestou škrtů. Když pominu zvýšení DPH, které zaplatí všichni, neřeší se na straně příjmů vůbec nic,“ dodal.

Veronika Malá, Václava Marešová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme