Vláda má EK požádat o bezplatné emisní povolenky. Do konce září

O bezplatném přidělení více než stovky milionů emisních povolenek domácím podnikům má jednat vláda. Do konce září pak musí žádost o bezplatné povolenky předložit Evropské komisi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Návrh ministerstva životního prostředí se týká let 2013 až 2020. Ministr financí Miroslav Kalousek ale s bezplatnými povolenkami nesouhlasí, protože tím o peníze přijde státní rozpočet.

Povolenky umožňují energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí.

Cena bezplatně udělených povolenek za sedmileté období je zhruba 50 miliard korun, které by mohly výrazně přispět ke stabilizaci rozpočtu, proto by je Kalousek raději prodával.

Podle ministerstva životního prostředí je ale výhodnější, když podniky ušetření peníze investují do čistých technologií a dalších ekologických opatření.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme