Vláda mění podmínky podpory obnovitelné energie

Elektřinu z obnovitelných zdrojů by měly nově vykupovat dva nebo tři obchodníci, které vybere ministerstvo průmyslu a obchodu. Počítá s tím předloha, kterou dnes schválila vláda. Nové firmy nahradí distribuční společnosti, které proud vykupují nyní. Finanční transakce pak půjdou přes účet vedený u Operátora trhu s elektřinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna | Foto: Comstock Images

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS řekl, že zákon má nastavit stabilní podmínky s co nejmenšími dopady na ceny energie pro konečné spotřebitele. Především s ohledem na zachování kontinuity budou některé principy současného modelu platit dál. To se bude týkat například garantované návratnosti v případě povinného výkupu.

„Dále budou existovat subjekty s povinností elektřinu z obnovitelných zdrojů vykoupit a zároveň vykupující přebírá odpovědnost za odchylku za výrobce,“ řekl Kocourek. „Zároveň bude platit pravidlo, že regulované subjekty, tedy provozovatelé soustavy a operátor trhu, nesmí obchodovat s elektřinou,“ dodal.

Předloha zákona teď míří do sněmovny.

Lucie Husárová 1, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme