Vláda Merkelové je připravená pomoci bankám. Pokud to bude nutné

O možných změnách v unijních smlouvách, o nové finanční vládě Evropy a o pomoci bankám mluvila v Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní by mohla být ekonomická forma vlády v Evropské unii hotová ještě do konce roku a rekapitalizace bank ještě dřív. Už za 14 dní by pro finanční injekce bank měli politici spolu s experty vytvořit pevná pravidla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová čeká ve spolkovém sněmu na hlasování

Angela Merkelová čeká ve spolkovém sněmu na hlasování | Zdroj: Reuters

„To, co řekla kancléřka Merkelová, není vůbec překvapením. Překvapením je spíše to, že to řekla tak pozdě. Když se podíváme na dosud probíhající reakci eurozóny a Německa na to, co se odehrává v Řecku a na celém jihu eurozóny, tak se vlastně nejedná o nic jiného než o to, že se zdánlivě snaží zachránit Řecko a pravděpodobně i jiné země před bankrotem,“ vysvětlil politolog Petr Robejšek.

Jelikož se ale podle něj Řecko a pravděpodobně jedna nebo dvě další země na jihu eurozóny zachránit nepodaří, bude se muset bankám platit ještě jednou. „A Angela Merkelová se teď právě pomalinku snaží tuto nepříjemnou pravdu sdělit voličům,“ dodal Robejšek.

Merkelová také podpořila návrh Evropské komise na zavedení daně z finančních transakcí. Mohla by prý ročně vynést na 60 miliard eur. Proti tomu se ale ostře staví Velká Británie a také Česká republika.

Martina Hanáčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme