Vláda povolila dopravu přes hranice a výuku ve třídě bez roušek. Podnikatelům pomůže s nájmy

  • Malé společnosti s ručením omezeným postižené šířením koronaviru budou mít nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně. Návrh zákona v pondělí schválila vláda a sněmovna by o něm měla jednat ve stavu legislativní nouze.
  • Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) avizoval, že chystá poslední klíčový vládní návrh pro podporu podnikatelského sektoru. Stát by podle něj mohl v období druhého čtvrtletí participovat 50 procenty při platbě komerčního nájemného v případě, že pronajímatel bude ochoten 30 procent slevit, zbylých 20 procent by doplatil nájemce.
  • Vláda také přidala dvě výjimky z nošení roušek. Ty nově nebudou muset nosit žáci, kteří se od příštího týdne budou vracet do škol, ale pouze pokud budou ve třídách a budou mezi nimi rozestupy. Další výjimka se týká pořizování průkazových či svatebních fotografií.

Praha (Aktualizováno: 21:11 4. 5. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příspěvek pro malé společnosti s ručením omezeným by měla stejně jako u podpory pro OSVČ vyplácet finanční správa, za období od 12. března do 8. června by mohlo jít až o 44 500 korun.

Téměř 350 000 živnostníků požádalo do středy o příspěvek od státu. Finanční správa vyplatila 6,5 miliardy

Číst článek

Příspěvek je určen pro společnosti s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, kde o podporu mohou požádat oba. Může být i více společníků, kteří ovšem musejí být v přímém příbuzenském vztahu. V takovém případě mohou o podporu požádat všichni. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády řekla, že jde zejména o podporu pro rodinné firmy.

Finanční správa začne žádosti přijímat po nabytí účinnosti zákona, což ministerstvo financí očekává během příštího týdne. Žádost na finanční úřad lze podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období.

Stejně jako u podpory OSVČ nesmí být žadatel současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění a nesmí na sebe v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit.

Dále nesmí podle ministerstva financí také jít o stejného žadatele, který už bonus čerpá z titulu OSVČ. Nárok nevzniká ani společníkům ve společnostech, které byly v určeném období v úpadku, v likvidaci nebo označeny jako nespolehlivý plátce či nespolehlivá osoba podle zákona o dani z přidané hodnoty (DPH).

Text pokračuje pod online reportáží

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil další výjimky z povinného nošení roušek. Nově je nebudou muset nosit žáci, kteří se příští týden vrací do škol, ale pouze pokud budou ve třídách a budou dodrženy povinné rozestupy. Druhá výjimka se týká pořizování portrétových či průkazových fotografií.

Podpora při platbě nájemného

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) také v pondělí představil poslední klíčový návrh podpory podnikatelského sektoru. Stát podle něj podnikatelům postiženým v souvislosti s koronavirem přispěje 50 procent na nájem. Nájemce zaplatí pětinu a 30 procent majitel. Program bude na tři měsíce od 1. dubna do 30. června. Havlíček by jej měl do týdne nachystat.

Vláda odložila další vlny EET. ‚Je důležité, aby podniky vůbec fungovaly,‘ řekla Schillerová

Číst článek

Úleva se bude vztahovat na všechny firmy, které byly kvůli vládním opatřením odstaveny od provozu a musely platit komerční nájem. Týkat se bude podniků, které zůstaly kvůli vládním opatřením zcela uzavřené, ale i těch, které prodávaly přes výdejní okénko nebo e-shop. Podmínkou získání příspěvku státu bude dohoda nájemce s majitelem na snížení nájmu o 30 procent.

Součástí žádosti bude nájemní smlouva, dále dodatek ke smlouvě, ve kterém se pronajímatel zaváže ke slevě 30 procent. Žadatel bude muset také prokázat, například výpisem z účtu, v jaké výši platil nájemné před koronavirovou krizí.

Ostře sledovaný zákon

Kabinet v pondělí také přerušil projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která by ministerstvu zdravotnictví dala například možnost zakázat nebo omezit činnost obchodů nebo regulovat hromadné akce. Ministerstvo vnitra připraví do čtvrtka návrh dalšího postupu formou novely ústavního zákona o bezpečnosti České republiky, uvedl na twitteru vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci řekl, že by se ústavní zákon mohl rozšířit o speciální stav pro případ epidemie. Principiálně se změnou problém nemá.

Program Antivirus může podle Babiše pokračovat i v květnu. Maláčová chce kurzarbeit až na půl roku

Číst článek

Případnou změnu ústavního zákona musí schválit Parlament. Pro musí být tři pětiny všech poslanců a následně tři pětiny přítomných senátorů. Novelu ústavního zákona nelze v režimu legislativní nouze projednat ve zkráceném jednání. U jiných vládních návrhů o tom může rozhodnout předseda sněmovny.

Vláda od pondělí dále zrušila zákaz mezinárodní dopravy pro všechny osobní dopravce v silniční, železniční i vodní dopravě. Platil od 14. března kvůli obavám z šíření koronaviru. Nákladní doprava může do zahraničí i teď. Po masivním útlumu začíná ožívat i mezinárodní Letiště Václava Havla v Praze. Dosud byly obnoveny dvě pravidelné linky, a to do Düsseldorfu a Amsterdamu. Bez přerušení fungovaly spoje do Minsku a Sofie.

Vláda od předminulého týdne umožnila cesty do zahraničí. Při návratu do Česka se lidé musejí prokázat negativním testem na koronavirus, nebo musí jít do dvoutýdenní karantény. Cestování výrazně omezují i restrikce ostatních států.

aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme