Vláda na tripartitě o návrhu rozpočtu nepřesvědčila

Vláda odboráře a zaměstnavatele nepřesvědčila o svém návrhu státního rozpočtu na příští rok. Odbory ho odmítají úplně, problém s ním mají i zaměstnavatelé. Kabinet i přes výhrady sociálních partnerů o předloze rozhodne ještě tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil na tiskové konferenci po jednání tripartity

Předák ČMKOS Jaroslav Zavadil na tiskové konferenci po jednání tripartity | Zdroj: ČTK

Odboráři vládě vyčítají, že rozpočet staví na zákonech, které ještě ani nejsou schválené. Zaměstnavatelé zase vidí mezery v úsporách ve státní správě. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 shodu nad rozpočetem ani neočekával.

„Rozhodně nedošlo k harmonické shodě, ale diskuze byla neideologická, byla věcná a já si té diskuze vážím,“ řekl Kalousek po jednání.

Odboráři označují návrh rozpočtu za velmi vratký. Tato rizika vypočítali na 45 až 60 miliard korun. Varují zejména před spuštěním důchodové reformy a nejistým výběrem DPH.

Ve svém odmítavém stanovisku zmínili odboráři několik hlavních rizik, která vidí v návrhu rozpočtu pro rok 2013. Ve večerních Ozvěnách dne je shrnul místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

„Jde zejména o to, že vládní návrh státního rozpočtu vychází z ještě neschválených zákonů, týkají se hlavně příjmové strany, tedy daňového balíku, a to největší riziko je právě v plánovaných příjmech ze zvýšeného DPH, které odhadujeme asi tak na 20 až 25 miliard korun,“ řekl Pícl.

Přehrát

00:00 / 00:00

ozveny_kalousek_picl

Druhým zásadním rizikem je podle odborářů odhad základních parametrů rozpočtu, kdy prý ministerstvo financí vychází z odhadu reálného růstu HDP až ve výši jednoho procenta. „Naši makroekonomové vycházejí z reálného poklesu -1 až -1,5 procenta, což samozřejmě zase dává částku pro příjmy státního rozpočtu asi ve výši 20 až 25 miliard,“ uvedl místopředseda ČMKOS.

Třetí významné finanční riziko podle Pícla spočívá ve spuštění důchodové reformy. „Vláda původně plánovala sanovat schodek právě ze zavedení druhého pilíře ve výši 20 miliard, ale teď v návrhu státního rozpočtu se počítá pouze se šesti miliardami. To znamená, chybí tam nějakých 10 až 15 miliard. To když sečteme, tak dostaneme tu částku 45 až 60 miliard korun,“ doplnil Pícl.

„Rozpočet má nějaké legislativní lhůty, normálně vychází z dubnové prognózy. Já jsem v letošním roce vzhledem k nejisté situaci vyšel z té nejzazší možné prognózy, ta je červencová. Ta odpovídá nejenom prognóze ministerstva financí, ale všem renomovaným analytickým pracovištím. Je pravda, že teď v poslední době se ty ukazatele zhoršují, a to je to první riziko. S tím musí počítat prostě všechny rozpočty,“ reagoval v Ozvěnách dne ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD Fassmann NEW strizeny

Dalším zásadním rizikem je podle Kalouska riziko politického rozhodnutí, zda se rozpočet bude či nebude opírat o platnou legislativu: „Tady vláda jasně řekla, že pokud nebude mít podporu sněmovny v této legislativě, tak dá demisi a tento rozpočet i stáhne z poslanecké sněmovny.“ Třetí riziko, za které Pícl označil spuštění důchodové reformy, šéf rezortu financí zcela odmítl.

Vláda, odboráři i zaměstnavatelé usedli k jednacímu stolu po půlroční pauze. Ještě o víkendu hrozilo, že ke schůzce ani nedojde. Premiéra Petra Nečase totiž rozzlobila slova odborového předáka Jaroslava Zavadila o tom, že Nečasův kabinet je nejhorší vládou od roku 1950. Zavadil dnes vzal svá slova zpět.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme