Vláda našla kompromis: minimální mzda 6700 korun

Pět set korun - to je zvýšení minimální mzdy od Nového roku. Ministři se tak dohodli na kompromisu mezi představami koaličních stran, zaměstnavatelů i odborů. Z nynějších 6200 korun by tak minimální mzda stoupla na 6700 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Kabinet jednal o výši minimální mzdy již před dvěma týdny, ale koaliční jednání shodu nepřineslo. Sociálnědemokratický ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach původně žádal zvýšení nejnižší mzdy na 6900 korun, lidovci a unionisté chtěli přidat méně.

Už dříve na jednání tripartity kritizovali razantnější zvyšování minimální mzdy zaměstnavatelé, kteří byli ochotni přistoupit na 6400 až 6500 korun. Vyšší růst podle nich povede k propouštění. Naopak odbory chtěly větší, tisícikorunový růst.

Škromach chce zvýšením přimět méně kvalifikované občany, aby raději chodili do práce a nezůstávali doma na sociálních dávkách. Počet osob, které za minimální mzdu pracují, není příliš vysoký. Podle statistiky ministerstva jde o 1,3 procenta zaměstnanců.

Minimální mzda byla zavedena v roce 1993 s částkou 2200 korun. V roce 1996 byla valorizována na 2500 a v roce 1998 na 2650 korun. Sociální demokraté za dobu své vlády zvyšují minimální mzdu každoročně. Nejvíce v letech 1999 a 2000, kdy vzrostla o 950 a 900 korun.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme