Vláda neprosadila vznik sociální pojišťovny

Poslanci pravicových stran dnes vládě zamítli ve druhém čtení návrh zákona na zřízení sociální pojišťovny. Norma měla podle předkladatelů oddělit důchodové a nemocenské pojištění od státního rozpočtu. Pojišťovna pak měla spravovat prostředky vybrané na sociálním pojištění. Opozice ale kritizovala, že zákon neřeší problémy penzijního systému a jen konzervuje současný stav. Sněmovna přes nesouhlas pravice naopak překvapivě podpořila další projednávání zákona o registračních pokladnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Vicepremiér Vladimír Špidla se snažil zdůraznit, že jakákoliv důchodová reforma je spjata s kvalitním nositelem důchodového systému, kterou je u nás Česká správa sociálního zabezpečení. "Je to gigantický systém, který vyplácí 3,5 miliónu důchodů dvoum a půl miliónu důchodců, každý den je nucen získat z prostředí 800 miliónů korun, aby přibližně takovou částku vyplatil," uvedl Špidla. To podle něj znamená, že se tento systém musí rozvíjet také s dlouhodobou perspektivou a rozpočtové financování mu bohužel tuto perpektivu neposkytuje.

Zamítnutí předlohy navrhla poslankyně za ODS Miroslava Němcová. Podle ní dosud není vyřešena stabilita průběžného systému financování důchodové oblasti a vláda tímto záměrem chtěla začít důchodovou reformu od konce. "Nejprve musí být stabilizován důchodový účet, musí být zamezeno nárůstu jeho deficitu a teprve poté může být hledáno optimální institucionální řešení," domnívá se Němcová. Navrhovaný zákon podle ní v žádném případě nepovede k potřebné změně stávajícího penzijního systému, ale naopak k jeho konzervaci.

Stanislav Volák z Unie svobody upozornil na to, že se důchodový systém dostává do stále hlubšího deficitu. Podle Voláka vláda neví jak ho vyrovnat a chce ho hradit svérázným způsobem. "Jednak platbami za náhradní doby, což by se ještě dalo s určitými úpravami akceptovat, ale především platbami za základní výměry důchodů. Tato platba má během deseti let stoupat z dvanácti na 37 miliard, to znamená z 30 procent základní výměry až na 80 procent, a to je podle mého soudu naprosto nepřípustné," uvedl Volák.

Zamítnutí předlohy prosadilo celkem 102 ze 191 přítomných poslanců. Proti hlasovalo 86 poslanců z řad ČSSD a KSČM.

Sociálně demokratickým poslancům se proti očekávání podařilo ve sněmovně prosadit další projednávání zákona, který předpokládá zavedení takzvaných fiskálních registračních pokladen. Tato norma má pomoci v boji proti krácení daňových příjmů, zvýšit ochranu spotřebitelů a omezit nelegální dovoz zboží. Obdobný zákon už dvakrát neúspěšně předložila Zemanova vláda.

Jedna z předkladatelek , sociální demokratka Hana Orgoníková, pro Český rozhlas upřesnila, jak by měl být spotřebitel podle zákona při nákupu zboží chráněn. "Kdo si nakoupí nějaké zboží, tak sice dostane bloček, ale fiskální pokladna má polovodičový čip s fiskální pamětí a veškeré operace přenáší do paměti pokladny, což současné registrační pokladny nemají. Spotřebitel bude ochráněn tak, že nebude docházet k daňovým únikům a to, co se ušetří na daních, může být zase využito pro občany," vysvětlila Orgoníková.

S registračními pokladnami nesouhlasí pravice - proti přijetí předlohy i dnes hlasovali poslanci ODS a Unie svobody. Obávají se, že navržený zákon povede k likvidaci drobných podnikatelů a finančně prospěje jen výrobcům těchto pokladen. Předlohou se teď budou zabývat příslušné sněmovní výbory.

Vladimír Hrubý, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme