Vláda nerozhodla o zmírnění pravidel pro emisní povolenky

Česká vláda zaujala neutrální stanovisko k senátnímu návrhu zákona, který zmírňuje výrobcům elektřiny pravidla pro přidělování povolenek na emise. Novela měla prodloužit termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou podmínkou pro získání povolenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Podle jednoho z autorů návrhu, senátora Petra Pakosty z ODS, dosavadní zákonná úprava nevyužívá dostatečně prostor, který evropská legislativa poskytuje.

"Chceme tento prostor využít. Posunuli bychom tak například konkurenceschopnost našich výrobců energií na úroveň, která je v Evropě obvyklá," řekl Pakosta. Jan Rovenský z hnutí Greenpeace s ním nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O emisních povolenkách mluvili na Rádiu Česko senátor Petr Pakosta z ODS a vedoucího klimatického a energetického oddělení hnutí Greenpeace Jan Rovenský

"Jde o takzvaný klimatický balíček, který čeští politici a česká vláda pomohli před rokem a půl výrazným způsobem oslabit jenom kvůli tomu, že vybojovali podmínky, které západoevropské firmy nemají, tak na základě toho bylo možné přijmout jiný přílepek a následně senátní novelu," řekl Rovenský.

Rovenský připouští, že by v případě nepřijetí novely mohlo zdražit teplo. "Ke zvýšení cen tepla by v případě investic dojít mohlo, ale to nemůže být důvodem k tomu, abychom přestali snižovat emise skleníkových plynů. A k tomu ten návrh směřuje," uvedl Rovenský.

Přidělování části povolenek zdarma schválili poslanci letos v červnu v novele zákona o spotřebních daních. Projednávání doprovázely protesty odpůrců firmy ČEZ. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík ze Strany zelených novelu označil za přílepek století.

Igor Maňour, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme