Vláda nesouhlasí se zrušením akcií na majitele

Vláda nepodpořila návrh ČSSD na zrušení akcií na majitele. Podle předkladatelů měl za cíl zvýšit průhlednost akcionářské struktury a zabránit zneužívání anonymních listinných akcií. Podle kabinetu jde ale prý o zásah do soukromých práv a k žádanému cíli to nepovede. O zákonu proto rozhodne až parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie a certifikáty

Akcie a certifikáty | Foto: Comstock Images

Podle sociálního demokrata Jeronýma Tejce ale například omezení přístupu firem k veřejným zakázkám jen na ty s transparentní vlastnickou strukturou problém nevyřeší.

„Nic nebrání tomu, aby společnost s takzvaně průhledným vlastnictvím, se známým vlastníkem nakonec svou zakázku přepustila na základě subdodávek a dalších dohod společnosti, která má vlastnictví neprůhledné nebo vlastní například akcie na majitele, které mohou být ve vlastnictví těch, kteří o této zakázce rozhodli,“ řekl Jeroným Tejc.

Domnívá se, že vláda nehraje s občany poctivou hru, pokud říká, že postačí to, aby se odhalily firmy ucházející se o zakázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novele zákona o akciích v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Problém byl v tom, že sociálnědemokratický návrh zasahoval i do práv jiných subjektů, než kterých by se týkaly veřejné zakázky. V tomto ohledu jsme ten návrh nemohli akceptovat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Některé velké firmy, jako například telekomunikační společnosti nebo banky prohlásily, že se zákonu přizpůsobí, a že změní formu akcií.

„Přikláníme se k názoru, že pokud chceme mít v veřejných zakázkách transparentní firmy, můžeme to ošetřit nějakým metodickým pokynem, nikoliv obecným zákonem, který bude postihovat i ty, kterých se to netýká,“ dodal Martin Kocourek.

Věc je ale složitější, podle novely, která vstoupí v platnost v polovině září, by z konkurzů vypadly i firmy, které své akcionáře mohou prokázat jmenovitě. Poslankyně za VV Karolína Peak a její kolegyně Kristýna Kočí navrhují svolat mimořádnou schůzi sněmovny a novelu rychle opravit. Sněmovna by se měla sejít 7. září.

„Chceme připravit balíček novelizací všech zákonů, které se týkají veřejného nakupování, nejen zákona o veřejných zakázkách, ale i zákona o střetu zájmů, zákon o veřejném přístupu k informacím a tak dále,“ uvedla Karolína Peak.

„Jsme přesvědčeni, že podle českého práva by neměly existovat akciové společnosti, které mají neznámého vlastníka, který je anonymní. Každá akciová společnost v České republice by měla mít známého majitele. Snaha vlády, aby nebylo možné, aby se o veřejné zakázky ucházely pouze společnosti, které nemají transparentní strukturu, je jednak v rozporu s evropskými předpisy, ale především nic neřeší,“ doplnil Jeroným Tejc.

Veronika Malá, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme