Vláda o 14 dní odložila projednávání daňových změn

Vláda dnes měla projednat daňovou reformu. Na poslední chvíli ale oznámila, že tento bod posunuje o 14 dní, tedy až na konec srpna. Kabinet se údajně chce k projednávání první fáze třetího pilíře daňové reformy vrátit po další diskusi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Vláda přerušila jednání i proto, aby to mohla ještě projednat se sociálními partnery, potvrzuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Když vláda v červenci poprvé projednávala tento návrh zákona v tripartitě, přislíbila sociálním partnerům, že zpracuje některé jejich připomínky a než ho definitivně schválí, bude ho v tripartitě projednávat ještě jednou,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek v poledních Ozvěnách dne.

Ministerstvo financí navrhuje především zjednodušení systému vyloučením většiny výjimek, zrušení superhrubé mzdy nebo snížení administrativní zátěže pro daňové poplatníky i stát. O změny se zřejmě svede bitva i ve Strakově akademii. Výhrady mají zejména Věci veřejné.

Nejmenší koaliční partner se obává, že reforma dopadne hlavně na střední a chudší vrstvy obyvatel. A zachování některých výjimek prosazují třeba resorty obrany, vnitra nebo dopravy. Výhrady mají i odbory.

„Naší hlavní výhradou je, že si zejména pan ministr Kalousek vybírá za největší oběť hlavně veřejné finance, zaměstnance a zaměstnance i svého ministerstva, protože největší obětí budou zaměstnanci veřejného sektoru v České republice,“ řekl vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Přehrát

00:00 / 00:00

První náměstek ministra financí Ladislav Minčič ve Světě o druhé Rádia Česko

Podle něj se zaměstnancům daňová zátěž zvýší, osobám samostatně výdělečným se sníží a sníží se také nejbohatším manažerům. „Z tohoto hlediska je to z našeho pohledu nepřijatelný útok na lidi, kteří se živí závislou prací,“ zdůraznil Samek.

První náměstek ministra financí Ladislav Minčič ale ubezpečil, že změna nepřinese zvýšení daně. „Jde o to, že přechod od superhrubé mzdy k hrubé mzdě mění daňový základ, proto skok z 15 na 19 procent neznamená zvýšení daně,“ vysvětlil Minčič.

Upozornil, že v této podobě se to ale týká jen zaměstnanců. „Pokud jde o osoby samostatně výdělečně činné, tam je rozumné vnímat balíček jako celek, společně i s pojistnými odvody. Ty se jim snižují, takže v úhrnu celková zátěž ani této skupiny nevzrůstá,“ řekl Minčič.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme