Vláda o novele zákoníku práce

Opravit chyby a nedostatky v zákoníku práce. Především to je smyslem novely zákona, kterou dnes projedná vláda. Zaměstnavatelé a odboráři se na změnách už dohodli. Kromě jiného novela předpokládá, že mladí lidé do 18 let budou moci pracovat 40 hodin týdně, oproti současným 30.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební práce

stavební práce | Foto: Jan Rosenauer

Změnu prosadil do návrhu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas z ODS. Důvod je ten, že stávající limit je podle Nečase vůči mladým lidem silně diskriminující: "Netýká se to pouze studentů na letních brigádách v době prázdnin, ale naopak se to týká poměrně značného množství mladých lidí do 18 let, kteří mají velmi nízkou kvalifikaci a kteří se navíc za omezující podmínky snížené pracovní doby velmi těžce uplatňovali na trhu práce."

Poslanecká sněmovna by měla novelu projednat tak, aby mohla začít platit od jara příštího roku. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se návrh normy záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity. Většina ustanovení je proto spíše technického rázu, aby novela začal platit co nejdříve.

Pavel Otto, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme