Vláda o obnově Karlína

Ministři dnes na schůzi vlády posoudí projekt obnovy povodněmi nejzasaženější pražské městské části - Karlína. Záplavy tam způsobily škody za bezmála deset miliard korun a vláda zhodnotí i příčiny loňských katastrofálních povodní. Kabinet projedná i návrh zákona, podle kterého bude část příjmů z výběru českých daní a poplatů dostávát po našem vstupu Evropská unie. Do jejího rozpočtu půjdou asi tři čtvrtiny výnosu státu z cel anebo také podíl na dani z přidané hodnoty. Ministři mají také na stole návrh letošní kampaně proti rasismu, která má stát bezmála čtyři miliony korun. Věnovat se má i jaderné bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozvodněná Vltava

rozvodněná Vltava | Foto: Jan Rosenauer st.

Projekt obnovy povodněmi nejzasaženější pražské městské části - Karlína - dnes projedná vláda. Záplavy v ní způsobily škody za bezmála deset miliard korun. Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun zdůraznil, že přestože se projekt týká Karlína, mohou podle něj postupovat i další městské části, které povodně zasáhly. "Ten projekt definuje především nástroje státního rozpočtu pro obnovu Karlína. Obsahuje také návrhy postupu při obnově. Při čerpání peněz záleží především na schopnostech městské části, respektive magistrátu hlavního města Prahy, jak zpracuje projekty, jak podá žádosti. To znamená, že státní rozpočet neurčuje, kolik přesně se musí určit Karlínu, protože to samozřejmě záleží na rozsahu škod, na které ty žádosti budou podány."

V jakém stádiu je rekonstrukce Karlína nyní, řekl Radiožurnálu starosta Prahy 8 Josef Nosek: "Proběhly první práce, které zachraňovaly jak budovy, tak podloží Karlína. Teď se zahajuje obnova, to znamená rekonstrukce inženýrských sítí, opravy domů tak aby se tam mohli lidé bez problémů vrátit. Co je ještě nutné opravit, je infrasktruktura: kanalizace, voda, plyn a podobně. Takže budou ještě nějaký čas probíhat výkopové práce po celém Karlíně."

Asi tři čtvrtiny výnosu státu z cel bude po našem vstupu dostávat Evropská unie. Předpokládá to novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou dnes projedná vláda. Naopak, jak zdůraznila mluvčí ministerstva financí Eva Nováková změněná rozpočtová pravidla umožní také nám získávat peníze ze společných unijních fondů. "Regionální politika je v Evropské unii financována ze strukturálních fondů. Mezi fondy Evropské unie, ze kterých bude moci Česká republika čerpat, je také například Evropský sociální fond, Evropský zemědělský, orientační a záruční fond a finanční nástroj pro orientaci rybolovu."

Markéta Kaclová, Petr Doležel, Aleš Heřmánek, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme