Vláda o prodeji Českého Telecomu nejednala

Premiér Vladimír Špidla využil své pravomoci a odmítl zařadit na program jednání vlády návrh privatizace Českého Telecomu. Výsledek omezeného výběrového řízení, kterého se zúčastnila dvě konsorcia vedená Deutsche Bank a CVC Capital Partners, chce vláda oznámit až po důkladném posouzení návrhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Podle premiéra Špidly je potřeba delší čas na to, aby ministři posoudili doporučení řídícího výboru pro privatizaci a potom teprve rozhodli jestli vláda 51procentní státní podíl v Českém Telecomu prodá anebo s privatizací počká. "Je to závažné rozhodnutí, musí být rozhodnuto po odpovídající diskuzi a jednací řád vlády dává premiérovi základní povinnost rozeznat, že materiál je do té míry zralý, že je hoden projednání ve vládě. Dnes ještě nebyl," uvedl Špidla.

Vláda do té doby nezveřejní ani nabízenou cenu, která měla podle usnesení předchozího kabinetu dosáhnout asi 60 miliard korun. "Materiál byl předložen, nebyl projednáván, není určen k publikaci, ani žádná jeho dílčí informace není určena k publikaci. Poté co bude odpovídajícím způsobem projednán, bude zveřejněn v plném rozsahu," dodal premiér.

Skupina Deutsche Bank a CVC Capital Partners předložily nové nabídky minulý pátek. Oba zájemci už v dubnu navrhli, že státní podíl v tuzemské telekomunikační společnosti odkoupí za 55 miliard korun, vláda ale žádá nejméně o deset procent více.

Vedle navýšení ceny mají nabídky obsahovat závaznou smlouvu s telekomunikačními operátory tedy s TDC a Swiscomem o jejich trvalé účasti v konsorciu. Mezi politiky totiž panují obavy, jestli jsou tito zájemci vhodnými kupci. Dominují v nich finanční investoři - a to podle odborníků nezaručuje, že by po koupi měli zájem o další rozvoj.

Mezi analytiky ale převládá názor, že Deutsche Bank ani CVC v nových nabídkách cenu nezvýšily. Vláda by v takovém případě měla dvě možnosti - buď Telecom prodat za nynějších tržních podmínek a nebo prodej odložit - minimálně na rok 2004.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme