Vláda o reformě veřejných financí

Vláda ve středu přerušila jednání o reformě veřejných rozpočtů. Návrh ministerstva financí předpokládá, že během příštích tří let by se díky změnám v zákonech a dalším opatřením měly snížit schodky těchto rozpočtů přibližně na polovinu, a to tak, aby splňovaly podmínky pro přijetí eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

před zasedáním vlády

před zasedáním vlády | Foto: Michal Kamaryt

Ministerstvo navrhuje například zvýšení některých daní, zejména spotřebních, aby mohly růst příjmy státu. Na druhou stranu by se měly snížit i výdaje - třeba změnou podpory stavebního spoření. Ušetřit by se mělo i na sociálních výdajích a také na nákladech jednotlivých ministerstev. Začít by se proto mělo hloubkovou kontrolou jejich výdajů.

Samotné přerušení jednání o tomto návrhu bylo podle vicepremiéra Pavla Rychetského plánované. Ministři se dnes shodli pouze na způsobu, jakým budou rozsáhlý materiál dál projednávat. "Práce na tom materiálu bude probíhat přímo pod záštitou premiéra v podstatě každý čtvrtek, vždy tu bude ministr financí, a posléze i ostatní členové vlády budu jednotlivé segmenty toho materiálu probírat."

Do diskuse o veřejných financích se podle vládní mluvčí Anny Stárkové může od poloviny ledna zapojit prostřednictvím elektronické pošty i široká veřejnost. "E-mailová adresa je posta@vlada.cz. Reakcí kohokoli, která sem přijde, se budou zabývat nejen poradci premiéra, ale i pan premiér osobně, protože celá ta reforma bude probíhat pod jeho vedením."

Definitivní návrh reformy veřejných rozpočtů by vláda měla schválit přibližně v březnu nebo v dubnu. Samozřejmě přijetí nutných změn zákonů bude ale trvat mnohem déle.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme