Vláda o úvěrech pro podniky postižené povodněmi

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce pro podniky postižené loňskými záplavami další zvýhodněné úvěry. Resort navrhuje, aby firmy mohly získávat z Programu Rekonstrukce úvěry až do deseti miliónů korun s dvouprocentní úrokovou sazbou a splatností šest let. Dnes o tom má rozhodnout vláda. Ministr vnitra Stanislav Gross zase předloží kabinetu plán boje proti terorismu. Vláda tak projedná, jaké úkoly je v této oblasti ještě třeba splnit. Zabývat se bude ale i tím, jak vypadá u nás dodržování lidských práv. Podle premiéra Vladimíra Špidly není stav v této oblasti špatný. Problémem jsou však podle něj vlekoucí se soudní spory. Zjednáním nápravy je pověřen ministr spravedlnosti, ujišťuje ministerský předseda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Jan Rosenauer

Akční plán boje s terorismem dnes předkládá ministr vnitra Stanislav Gross vládě. Kabinet má projednat, jaké úkoly je v této oblasti ještě třeba splnit. Gross Radiožurnálu potvrdil, že je nutné v této oblasti zlepšit například spolupráci s protiteroristickými jednotkami v zahraničí. "Podařilo se uskutečnit cvičení v loňském roce s protiteroristickými jednotkami Itálie, Nizozemska, Spolkové republiky Německa a Belgie. Chceme v tomto pokračovat, protože jsou státy, které s takzvanými ostrými akcemi mají větší zkušenosti než my a přestože jsou všemi v zahraničí naši protiterirističtí speciálové z policejního Útvaru rychlého nasazení jako jedni z nejlepších v Evropě, tak stále je co zlepšovat a je zapotřebí, aby ten standard byl udržován a stále zvyšován."

Přestože francouzská automobilka Citroen-Peugeot nedávno nepřijala nabídku na výstavbu svého závodu poblíž Žatce, vláda se nevzdává záměru vybudovat na tamním bývalém vojenském letišti průmyslovou zónu. Dnes bude jednat o její finanční podpoře, která dosáhne čtyř set milionů korun. Podle mluvčí ministerstva průmyslu Vladimíry Říhové peníze se utratí především za úpravu celého celého území. "Vláda má velký zájem na oživení tohoto regionu a vybudování průmyslové zóny má k řešení hospodářské a sociální situace pomoci. Proto je třeba tuto zónu připravit, to znamená v první fázi odstranit nepotřebné stavby a staré ekologické zátěže."

Pensijní připojištění se má, jak o tom dnes jedná vláda, změnit. Jde o novelu zákona, která například rozšíří možnosti investování fondů. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové se tak pravidla pro pensijní připojištění přizpůsobí předpisům Evropské unie. "Pro klienty fondů to bude znamenat, že výplatu penzí dostanou nejdříve v 60 letech, ovšem bude záležet na věku, který je stanoven v penzijním plánu konkrténího fondu. Dodrží se tak zásada rovného zacházení pro muže a ženy. Na současném systému státní podpory tato novela nic nemění."

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme