Vláda oddaluje privatizaci ČEZu

Výrobce elektřiny ČEZ se spojí s osmi distribučními společnostmi. Fond národního majetku zároveň odkoupí 66procentní podíl v dosud stoprocentní dceřiné společnosti ČEZu České přenosové soustavě. Na svém výjezdním zasedání v Pardubicích o tom rozhodla vláda Miloše Zemana. Privatizace české elektroenergetiky se tak podle očekávání odkládá. Podle ministerstva průmyslu se totiž nenašel partner, který by akceptoval vládou navržené podmínky, zejména minimální cenu 200 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Vláda se proto rozhodla změnit strukturu elektroenergetiky. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka se bude řídit obchodním zákoníkem. Znamená to, že se určí soudní znalci, kteří ocení akciové podíly firem, a uspořádají valné hromady, které je pak schválí.

Ministerstvo průmyslu na základě jednání s některými investory dospělo k závěru, že nové výběrové řízení na prodej ČEZu by znovu skončilo neúspěšně. Proto navrhlo i určité majetkové přesuny.

Ministr Grégr přišel s návrhem, aby stát odkoupil majoritní podíl akciové společnost ČEPS - tedy přenosové soustavy a dále aby stát prodal akciové společnosti ČEZ část svých podílů v pěti distribučních společnostech, ve kterých má majoritu. Navrhovaným řešením dojde k posílení akciové společnosti ČEZ a k vytvoření předpokladu pro úspěšnou integraci do evropských struktur, a to při respektování požadavku, aby se nepropojila výroba s přenosovou soustavou a distribucí.

Opozici se ale tato vize vůbec nelíbí. Někteří ekonomové pak varují, že je to plán nepřátelský pro spotřebitele. Jak říká například ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík, vytvoření velkého molochu by jenom brzdilo sotva rozjetou liberalizaci. "Od toho se nedá očekávat, že by se ceny vyvíjely příznivě ve prospěch spotřebitele, a to z toho důvodu, že tu konkurence nebude nastolena mezi distributory, případně mezi výrobci."

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Aleš Heřmánek, Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme