Vláda odložila jednání o přístupu Rumunů a Bulharů na trh práce

Budou moci v Česku bez omezení pracovat Bulhaři a Rumuni? O tom dnes měla jednat vláda Mirka Topolánka. Bulharsko a Rumunsko se od 1. ledna 2007 stanou členy Evropské unie. Kabinat ale rozhodnutí o týden odložil o týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cedule na budově Úřad vlády

cedule na budově Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Čeští politici jsou v drtivé většině zastánci toho, aby lidé z obou balkánských zemí mohli u nás bez problému pracovat a Česká republika nevyužila možnosti přechodného období. Důvody vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

"Právě proto, abychom měli silnou vyjednávací pozici v tlaku na staré členské země Evropské unie, aby ony plně otevřely svůj pracovní trh. Na druhou stranu je tady otázka, co udělat za situace, kdyby pouze jedna, dvě nebo tři země otevřely trh - a vlastně celý ten přetlak pracovního trhu by se orientoval pouze na tuto malou skupinku zemí, nebo pouze na jednu členskou zemi typu České republiky," připomněl Nečas.

Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by měli Bulhaři a Rumuni smět pracovat v Česku bez povolení již od Nového roku. Občané Evropské unie, jejímiž členy se Bulharsko a Rumunsko stanou od 1. ledna 2007, se totiž mohou v ČR o práci ucházet bez překážek.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme