Vláda odložila o rok zavedení registračních pokladen

Podnikatelé zřejmě nebudou k 1. lednu příštího roku potřebovat registrační pokladny. Vláda Mirka Topolánka (ODS) dnes rozhodla, že zavedení pokladen odloží o jeden rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna | Foto: Zeto Lublin

Očekává se, že odklad zavedení pokladen hladce projde i Poslaneckou sněmovnou. Novelu totiž podporují jak lidovci a zelení, tak i opozice.

"My jsme se dohodli, že takovýto návrh podpoříme, konec konců náš předseda už před volbami prohlásil, že sociální demokracie podpoří odložení účinnosti zákona o registračních pokladnách," potvrdil stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka.

Odložení účinnosti není podle ministra financí Vlastimila Tlustého to nejlepší řešení, ale na nic lepšího prý v tuto chvíli není časový prostor ani politická síla. "Odklad je určitě lepší než nic," řekl.

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibovala si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. Stát se proto pomocí daňových slev snažil přimět co nejvíce obchodníků k nákupu a evidenci pokladen ještě do konce června, tehdy opoziční ODS však slíbila, že v případě volebního vítězství tuto povinnost zruší.

Podle platné legislativy by měly být pokladny zavedeny k 1. lednu 2007. Pokud ale zákonodárci novelu schválí, posune se termín na 1. ledna 2008. Vláda si mezitím nechá v průběhu příštího roku zpracovat analýzu dopadů zavedení pokladen. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman z ODS ale nevěří, že by analýza potřebu registračních pokladech obhájila.

"To je stejná víra jako v případě účtenek, které také měly nejdříve zásadním způsobem omezit šedou ekonomiku, a pak všichni zjistili, že tomu asi tak nebude. Kdo chce obcházet zákon, tak zákon obejde. Naopak ti, co by měli registrační pokladny, by měli další náklad navíc," uvedl Říman.

Podnikatelé již dříve tento záměr přivítali. Do nákupu pokladen se zatím příliš nehrnuli a registrační pokladny navzdory lákadlu daňových slev do konce června přihlásila úřadům jen zhruba tisícovka obchodníků a restauratérů.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme