Vláda odmítla Kalouskovy změny ve druhém důchodovém pilíři. Má je za nesystémové

Vláda Jiřího Rusnoka odmítla změny navrhované exministrem financí Miroslavem Kalouskem, které měly zatraktivnit spoření ve druhém pilíři důchodového spoření. Považuje je za nesystémové řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem | Foto: Filip Jandourek

Exministr financí Miroslav Kalousek navrhoval, aby lidé z druhého pilíře mohli po pěti letech vystoupit. Navrhoval také zvýšit věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, z 35 na 40 let. Chtěl tak spoření u soukromých fondů víc zatraktivnit.

Premiér Jiří Rusnok ale považuje Kalouskovu poslaneckou novelu za nesystémovou. Podle něj by měl návrh také negativní fiskální dopady.

„Představa, že tady budeme upravovat legislativu sociálního zabezpečení, což je nedílná součást sociálního zabezpečení – druhý pilíř, formou poslaneckých pozměňovacích návrhů po půl roce fungování nové právní úpravy, je prostě představa neskutečná. Jsou to věci, které mají fungovat desítky let,“ řekl Rusnok.

Exministr Miroslav Kalousek kritiku Rusnokova kabinetu odmítá. Podle něj navíc bude záležet na rozhodnutí sněmovny, kam teď předloha míří.

„Vzhledem k tomu, že vláda v Poslanecké sněmovně nemá ani jeden jediný hlas, není vůbec podstatné, jaké má k tomu stanovisko. O svém návrhu budu jednat s politickými kluby ve sněmovně,“ zdůraznil.

O normě i přes negativní stanovisko vlády teď budou rozhodovat poslanci. Sociální demokraté už dřív řekli, že předlohu nepodpoří. Podle analytiků by ale mohla zvýšit dosud malý zájem lidí o tuto formu důchodového spoření.

Martina Spěváčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme