Vláda odsouhlasila změny v nemocenském pojištění

Systém nemocenského pojištění zřejmě čekají změny. Některé z nich přijala vláda. Od čtvrtého dne nemoci budou lidé brát 69 procent denního průměrného výdělku, tedy stejně jako dosud. Nový zákon o nemocenském pojištění má ale změnit celý systém této dávky: zaměstnavatelé budou svým nemocným pracovníkům platit prvních čtrnáct dnů nemoci a zavádí sankce za špatné léčení. Podnikatelé budou muset kontrolu nemocných prováděli sami. Předlohu ještě musejí přijmout obě komory Parlamentu a podepsat prezident republiky. Pokud zákon projde celým schvalovacím procesem, systém projde největší změnou od roku 1990.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Zdroj: ČTK

Dlouhodobě nemocní lidé si nakonec finančně nepohorší. Původní návrh počítal s tím, že by od čtvrtého dne nemoci dostali 67 procent průměrného denního platu. Nakonec ale budou dostávat 69 procent, tedy stejně jako nyní. Za první tři dny nemoci bude dokonce náhrada platu ještě vyšší než teď, a to 30 procent. V současnosti je o pět procent nižší.

Zaměstnavatelé už nebudou muset odvádět 3,3 procenta ze mzdy zaměstnance na náhrady, ale jen 1,4 procenta. Na druhou stranu ale budou muset vyplácet své zaměstnance v prvních dvou týdnech nemoci. Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka je tento systém nevýhodný hlavně pro drobné živnostníky, například v textilním oboru nebo zemědělství.

"Není možné převést kontrolu nemocných v prvních čtrnácti dnech nemoci na zaměstnavatele, pokud k tomu nejsou vytvořeny institucionální předpoklady. Drobný živnostník nemá dostatek prostředků na to, aby svým zaměstnancům vyplatil 14 dní nemocenské," řekl Drábek Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Živnostníci by zároveň první dva týdny nemoci sami kontrolovali své zaměstnance, jestli jsou opravdu nemocní a nejsou doma zbytečně. Návrh schválený vládou počítá také s pokutou za špatné léčení. Pacient může zaplatit až 20 tisíc korun a trest může být podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha ještě vyšší: "Bude možné odebrat nemocenskou zpětně za celou dobu čerpání."

Předloha postihuje také nepoctivé lékaře. V případě odhalení neoprávněně vystavené neschopenky mu bude zakázáno vydávat nemocenskou. Podobný zákon se podle ministra Škromacha osvědčil u našich východních sousedů: "Na Slovensku, kde tento systém platí již od loňského roku, zaznamenali výrazný pokles nemocnosti a umožňuje i výraznější kontrolu." Pokud návrh schválí Poslanecká Sněmovna a Senát a podepíše prezident republiky, začne u nás platit v červenci příštího roku.

Helena Šulcová, Veronika Malá, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme