Vláda odvolala šéfa telekomunikačního úřadu Stádníka

Vláda dnes podle očekávání odvolala předsedu Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka. Na jeho místo jmenovala na tři roky člena rady ČTÚ Pavla Dvořáka. Výměnu navrhla ministryně informatiky Dana Bérová, která byla se Stádníkovou činností byla dlouhodobě nespokojena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Bérová

Dana Bérová | Zdroj: ČTK

"Od změny si slibuji zrychlení a zlepšení fungování ČTÚ. Doufám, že se podaří napravit nedostatky, aby Česká republika dostála svým povinnostem vzhledem k Evropské komisi i k účastníkům trhu," uvedla Bérová na tiskové konferenci.

Podle důvodové zprávy pro vládu úřad pod Stádníkovým vedením včas nezajistil úplné telefonní seznamy, informační službu o číslech a přenositelnost mobilních čísel. Evropská komise proto zahájila s Českem řízení pro porušení unijního práva.

Úřad rovněž do konce ledna nezpracoval analýzy telekomunikačních trhů a do dnešní doby dokončil jen jednu z 18 analýz. Zhruba polovina z nich je rozpracovaná. Stádník stál v čele úřadu 14 let v podstatě od jeho vzniku.

V radě Stádníka na jeden rok nahradí poradkyně premiéra Marcela Gürlichová. Pětičlenná rada tak bude mít stejně jako dosud čtyři členy. Pátého člena, který by měl do rady přijít na pět let, by měla vláda do rady doplnit v dubnu a podle Bérové by mělo jít o telekomunikačního odborníka.

Rada ČTÚ vznikla na základě nového telekomunikačního zákona jako opravný orgán k rozhodnutím předsedy, rozhoduje o opatřeních obecné povahy, cenách, určuje poskytovatele univerzální služby či určuje podniky s významným postavením na trhu.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme