Vláda omezila okruh prací, které mohou zprostředkovávat agentury

Vláda omezila okruh prací, které mohou zprostředkovávat pracovní agentury formou dočasného přidělení k výkonu práce. Agenturní zaměstnávání bude povoleno jen pro konkrétní činnosti a profese, pro které je povinné nejméně středoškolské vzdělání s maturitou. Po jednání vlády to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Opatření má podle něj mimo jiné řešit i situaci zahraničních dělníků v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvních 16 cizinců z Mongolska odletělo 19. února z Prahy do své vlasti

Prvních 16 cizinců z Mongolska odletělo 19. února z Prahy do své vlasti | Zdroj: ČTK

"Bude umožněno vykonávat tyto agenturní práce pouze pro profese, kde se požaduje minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, a další profese dělnického charakteru, což jsou profese jako zedníci, tesaři a truhláři. Po dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu byli ještě zařazeni navíc techničtí, zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci," vysvětlil Nečas.

Podle údajů ministerstva vnitra může přijít do března o práci kvůli hospodářské krizi 12.000 cizinců, z toho 7000 lidí zaměstnaných právě přes pracovní agentury. Do půl roku vyprší pracovní povolení 68.000 cizinců. V Česku jich tak zůstane značná část bez práce a bez peněz. Už v lednu vláda rozhodla, že cizincům, kteří se rozhodnou vrátit do své vlasti, zaplatí letenku a přidá 500 eur. Nabídku zatím využily čtyři stovky osob.

Míra nezaměstnanosti v Česku v lednu vzrostla na 6,8 procenta, a byla tak nejvyšší za posledních 21 měsíců. Předčila tak předpoklady analytiků, kteří v průměru očekávali zvýšení na 6,5 procenta. Nepříznivé zprávy navíc zřejmě budou pokračovat, protože počet lidí bez práce podle odborníků kvůli hospodářské krizi dále poroste.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme