ÚSPORNÝ BALÍČEK: Vláda představila soubor 58 opatření za téměř 150 miliard

Vláda Petra Fialy (ODS) představila „Ozdravný balíček“ čítající 58 opatření, která budou podle ní mít souhrnný pozitivní dopad na státní rozpočet v letech 2024–2025 ve výši 147,5 miliardy korun. Během června vláda schválí legislativní znění konsolidačního balíčku, první čtení ve Sněmovně by poté mělo proběhnout před létem, aby opatření snižující deficit o 94,1 miliardy platila již od 1. ledna 2024.

Dokumenty Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každá z koaličních stran musela přistoupit v debatách o opatřeních podle Markéty Pekarové Adamové ke kompromisu. Za výsledným plánem koalice stojí, dodala.

Každá z koaličních stran musela přistoupit v debatách o opatřeních podle Markéty Pekarové Adamové ke kompromisu. Za výsledným plánem koalice stojí, dodala. | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Z daňových úlev vláda navrhuje snížení slevy na dani na manželku, která se omezí na manžela či manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Dalšími opatřeními má být zrušení takzvaného školkovného nebo zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům. Vláda avizovala zrušení 22 daňových výjimek v rámci konsolidačního balíčku.

Kabinet také navrhuje zrušit slevu na dani na studenta či zrušit osvobození nadlimitních stravenek. Snížit chce také limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her ze stávajícího milionu korun na 50 000. Vláda též například navrhuje zrušit odpočet za členské příspěvky odborům.

Vládní konsolidační balíček sníží schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Výdaje během dvou let klesnou o 78,3 miliardy korun, rozpočtové příjmy vzrostou o 69,2 miliardy korun.

Kompletní znění dokumentu ministerstva financí:

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme