Vláda plánuje pro příští rok schodek rozpočtu 135 mld.

Deficit státního rozpočtu by v příštím roce neměl překročit 135 miliard korun. Dohodla se na tom vláda. Ta schválila limity hospodaření státu pro rok 2011.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra financí Miroslava Kalouska teď jednotlivá ministerstva předloží návrhy svého hospodaření. „Teď jsou to závazné limity pro jednotlivé resorty, které musí ministrovi financí do 20. tohoto měsíce dát rozepsané kapitoly těchto svých prostředků tak, aby ministr financí mohl následně po projednání s nimi s drobnými změnami do 31. 8. jak mu předepisuje zákon, předložit vládě v podobě návrhu zákona o státním rozpočtu,“

Deficit veřejných rozpočtů by tak měl v roce 2011 být 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas.

Podle lídra sociální demokracie Bohuslava Sobotky je tato ambice vlády ale jen relativní:

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas: Návrh neodráží reformy

„Já myslím, že ten schodek je pouze relativně ambiciózní, protože i kdyby se podařilo snížit deficit pod 140 miliard korun, tak to bude třetí největší schodek státního rozpočtu v historii České republiky.“

„Čili ta ambice je relativní, měli bychom porovnávat tento deficit s deficity v jiných letech, kdy již docházelo k růstu české ekonomiky,“ myslí si Bohuslav Sobotka.

Návrh neodráží reformy

Plánované reformy se zatím v návrhu neodrazily. Ty zohlední až rozpočet připravovaný pro rok 2012. Podle ministra financí Miroslava Kalouska jsou zatím úspory postavené především na škrtech. Věda a výzkum se ale podle něj krátit nebude.

„Vláda schválila závazný limit výdajů na vědu a výzkum. Rád mohu říct, že věda a výzkum je jediná sledovaní kapitola, kde vláda Petra Nečase nesnižuje o proti roku 2010 výdaje o jednu jedinou korunu,“ zdůraznil Kalousek.

Reformy zachytí až návrh rozpočtu 2012. „Považuji za nesmírně důležité, že vláda se nechce spokojit s pouhým plošným škrtáním, že vzhledem k časovému tlaku jí sice nic jiného nezbývá ve vazbě na letošní a příští rozpočtový rok - nicméně, to, co teď děláme, nelze označit za reformy. Ty reformy přijdou především ve vazbě na rozpočtový rok 2012 a následující roky,“ předpověděl premiér Nečas.

Milan Kopp, Veronika Malá, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme