Vláda počítá příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši sto miliard

Vláda dnes začala debatovat o tom, jak bude vypadat hospodaření státu v roce 2013. Deficit státního rozpočtu by měl v příštím roce činit sto miliard korun, což je o pět miliard méně než letos. Ministři se zabývali také střednědobým výhledem do roku 2015.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Konečná podoba rozpočtu bude podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase jasná v září.

„Naším cílem je samozřejmě, aby státní rozpočet na příští rok byl sestaven tak, aby deficit veřejných financí v roce 2013 byl pod třemi procenty HDP, to znamená na úrovni 2,9 procenta hrubého domácího produktu,“ uvedl.

Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD ale plánovaný schodek rozpočtu označil za nesmyslný, falešný a lživý. Reálný podle něj není ze tří důvodů.

„Za prvé se nevybírá ona daň z přidané hodnoty, tudíž budou chybět peníze na příjmové straně. Za druhé je tady riziko, že propadne 220 miliard z evropských fondů, což znamená zvýšení deficitu o 5,5 procenta hrubého domácího produktu. Plus je třeba k tomu připočítat církevní restituce, pokud by byly náhodou schváleny, protože to je také 1,5 procenta HDP,“ vysvětlil.

Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, Jan Herget, Martina Spěváčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme